Po poklidné cestě až z dalekého Vatikánu spočinuly ostatky kardinála Josefa Berana konečně v sarkofágu svatovítského chrámu. Někdejší pražský arcibiskup, který strávil velkou část života jako vězeň nacismu a komunismu, zemřel v exilu. Repatriační pouť z Vatikánu na Pražský hrad, s krátkými odbočkami v dejvickém Arcibiskupském semináři a ve Strahovském kláštere sledovaly tisíce lidí. V pondělí putování zdárně skončilo bohoslužbou a uložením ostatků.

Bohoslužbu na počest kardinála Berana a sv. Vojtěcha, který měl v pondělí svátek, vedl pomocný pražský biskup Václav Malý. Ten zdůraznil podobnost obou mužů. „Oba se snažili vnést evangelium do života svého i druhých,” pronesl. „Kardinál Josef Beran měl svaté právo na to, když v roce 1965 musel odejít z vlasti, aby si odpočinul. Ale on se i nadále jal do činnosti. Naplno se vydal pro ostatní, ač měl právo říct si dost.”
Video
Video se připravuje ...

Rakev byla do sarkofágu spouštěna za bití zvonů. David Zima

Po jejím skončení se liturgický průvod vydal skrz zaplněnou katedrálu ke kapli Bartoňů z Dobenína, jíž se od svatořečení Anežky České říká také kaple sv. Anežky a kde budou Beranovy ostatky uloženy. Připraven je pro ně nově vyrobený kamenný sarkofág. Do něho byla za vyzvánění svatovítských zvonů, před davem přihlížejících lidí, kteří se jeho památce přišli poklonit, spuštěna rakev s kardinálovými ostatky.

Ve společnosti svých předchůdců, císařů i svatých

Uložením rakve s ostatky kardinála Josefa Berana se rozrostl počet významných osobností českých dějin, které jsou ve svatovítském chrámu pohřbené. Tradice pohřbívat významné osobnosti se ke katedrále váže už k 10. století, kdy byly ještě v tehdejší rotundě uloženy ostatky zavražděného sv. Václava.

Vyjma něj je ve zdech katedrály možno nalézt na desítky osobností, které na svatém místě spí věčný spánek. Králové i císaři, například Karel IV. se synem Václavem IV., Jiří z Poděbrad nebo Rudolf II. Odpočívají zde i umělci Matyáš z Arrasu či Petr Parléř, kteří katedrále vtiskli její gotický půvab. A zároveň jsou na místě pohřbeni i někteří Beranovi předchůdci na biskupském, respektive arcibiskupském stolci.

Tím prvním je sv. Vojtěch, druhý pražský biskup a muž, ke kterému byl Beran pro svou humanitu a křesťanské ideály často přirovnáván. Kromě něj, a mnoha dalších, jsou zde pohřbeni i druhý pražský arcibiskup Jan Očko z Vlašimi, Beranův nástupce kardinál František Tomášek nebo od loňského roku též kardinál Miloslav Vlk.

Fotogalerie
33 fotografií