Šlo o sbírku 635 mincí, každá se dražila zvlášť a do Prahy přijela asi stovka zájemců, další stovky lidí dražily přes internet. Největším skvostem byl banskoštiavnický zlatník z roku 1878.

V záplavě mincí v hodnotě až 100 milionů korun přišel na řadu jako 451. položka přesně ve 14:41. Přetahovala se o něj dvojice sběratelů a trvalo to jen 80 vteřin. Z vyvolávací ceny 300 tisíc eur se cena vyšplhala na 440 tisíc eur. „Toto je možná jedna z posledních šancí,“ vyzýval licitátor, když byla cena 420 tisících.

Poslední slovo měl Radoslav Chlapovič, který zastupoval klienta z Bratislavy a společně s dvacetiprocentní přirážkou pro dražební dům koupil minci za 528 tisíc eur. „Byli jsme spolu na telefonu, byl velmi spokojený. Tato mince mu totiž chyběla jako jediná k dalším banskoštiavnickým zlatníkům,“ řekl Blesku Chlapovič. O novém majiteli moc neprozradil. „Jde o zámožného podnikatele,“ řekl stručně a prozradil, že když se tato mince dražila naposledy, stála jen 150 tisíc eur (3,8 milionu korun).

VIDEO: Charitativní aukce Blesku: Vydražte legendární lodičky od Manolo Blahnika.

Video
Video se připravuje ...

Charitativní aukce Blesku: Vydražte legendární lodičky od Manolo Blahnika. Blesk.cz

Fotogalerie
10 fotografií