Když zadáte do internetového vyhledávače anglické sousloví „pub crawl“ (prolézání hospod – pozn. red.), narazíte na celou řadu služeb, které cizincům nabízejí levné zážitkové akce na jednu noc, během nichž s nimi organizátoři za několik set korun projdou bary nočního pražského centra. Jde o noci plné alkoholu, které jsou při přemísťování turistů spojené s nadměrným hlukem. Ten nesou místní obyvatelé nelibě.

Radnice Prahy 1 v souvislosti s tímto dlouhodobým problémem eviduje neustále narůstající trend jak vzhledem k intenzitě, tak z hlediska místopisu. Stížnosti, které přicházejí na úřad, jsou podle tiskové mluvčí Veroniky Blažkové v řádu desítek týdně a velice často se opakují.

Symbolem těchto problémů je už několik let Dlouhá ulice, která se každou noc promění v korzo, po kterém směřují davy opilých turistů. V poslední době se ale toto teritorium rozrůstá. „Problémy evidujeme také v ulicích V Kolkovně a Vězeňská, objevují se také v dříve klidnějších částech Petrské čtvrti a Josefova,“ uvedla Veronika Blažková.

Městská část hodlá situaci kolem celé problematiky mnohem pečlivěji monitorovat. Do provozoven v hlukem postižené oblasti by se měla instalovat počítací zařízení, která budou veřejně informovat o počtu návštěvníků v restauraci či baru. Často totiž během noci dochází k tomu, že tato místa jsou doslova přeplněná lidmi.

„Zároveň by se na těchto místech měly doplnit přístroje na měření hlukové zátěže. Každá provozovna musí dodržovat limity, které jsou dány hygienickými a bezpečnostními předpisy a z toho vycházejícím kolaudačním rozhodnutím,“ uvedl k stávající situaci radní Prahy 1 Ivan Solil (ČSSD).

Podívejte se, jak to v centru Prahy vypadá, když jsou cizinci v akci:

Fotogalerie
4 fotografie