Už za svého života byl český Josef Beran ve světovém dění velmi uznávanou osobností. Byl vězněn za nacismu i za komunismu, a svá poslední léta musel dožít ve vyhnanství ve Vatikánu. Jeho zbožným přáním bylo se alespoň posmrtně do své vlasti vrátit. To se nyní po bezmála 49 letech naplnilo.

Poslední cesta bohabojného muže

Ve čtvrtek vpodvečer, zhruba ve stejných okamžicích, kdy bylo ve svatovítské katedrále slavnostně odhaleno sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly, byly i ostatky kardinála Berana vyjmuty z vatikánského hrobu. V pátek po leteckém převozu vládním speciálem, jehož přistání proběhlo za zvuků kostelních zvonů, spočinuly na noc kardinálovy ostatky na Strahovském klášteře. 

Rakev dovnitř kláštera vnesli bohoslovci. V zástupu za nimi kráčeli zástupci katolické církve včetně kardinála Dominika Duky, věřící i další přihlížející. Rakev kardinála Berana přivítal sborový zpěv doprovázený orchestrální hudbou. Hlavní prostor baziliky se zcela zaplnil. „Jsem asi jeden z malá posledních svědků jeho posledních vystoupení v této katedrále, dokonce na této kazatelně,“ vzpomenul dominikán Jordán Vinklárek.

Video
Video se připravuje ...

Ostatky kardinála Berana jsou v Praze. Věřící na Strahově uctili památku kardinála Berana modlitební vigilií. David Zima

Ostatky vystaví

V sobotu v 10 hodin ráno se ze Strahovského kláštera vydá procesí, které kardinálovy ostatky vystaví do pondělka v Chrámu sv. Víta. Na svátek sv. Vojtěcha, 23. dubna, pak při slavnostní mši, kterou odslouží pražský arcibiskup Dominik Duka, budou Beranovy ostatky natrvalo uloženy ve zdech svatovítské katedrály.

Na noc mezi králem i světcem

Premonstrátský Strahovský klášter nechal v roce 1143 založit kníže Vladislav II. s olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem. „Vladislav se i sám rozhodl, že u kláštera vystaví dům s komnatou a jiným příslušenstvím, kde chtěl sám pro sebe žít a dočkat se konce života,“ píše o panovníkovu vztahu ke Strahovu duchovní Filip Milan Suchán v publikaci Vladislav II.

Svým způsobem se mu přání naplnilo. Když v roce 1175, tehdy už jako historicky druhý český král, skonal, byl a dodnes je pochován právě mezi zdmi Strahovského kláštera. Spolu s ním i druhý zakladatel Jindřich Zdík nebo sv. Norbert, který je jedním z českých zemských patronů a zakladatel premonstrátského řádu. V symbolické „přítomnosti“ jejich ostatků stráví noc i ostatky Josefa Berana.
Fotogalerie
32 fotografií