I přes obrovské nasazení hasičů-hrdinů a po dvouměsíčním boji o život zemřel ve věku 82 let na následky fatálního požáru v hotelu Eurostars David můj tchán, náš drahý manžel, starostlivý otec, bratr, strýc a dědeček,“ napsal Jasper Brinkman z Nizozemí pražským hasičům koncem března. Ti informaci bezprostředně poté předali záchranné službě i policii. 

Zatím ale stále není jasno, zda smrt byla skutečně zapříčiněna tragédií, která se 20. ledna odehrála v pražské Náplavní ulici. „V souvislosti s úmrtím jednoho z cizinců zjišťujeme, jestli to bylo ve spojitosti s požárem. To prozradí až znalecký posudek, který by mohl být k dispozici v řádu měsíců,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Nejtragičtější v novodobé historii

Požár vypukl v lednu v hotelu Eurostars David a zařadil se mezi nejtragičtější v novodobé historii země. Ještě před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvě ženy, dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka, později podlehly zraněním v nemocnici. 

Video
Video se připravuje ...

Hasiči při zásahu v hořícím hotelu v centru Prahy evakuovali celkem 34 lidí. Hasiči Praha

Osm lidí utrpělo zranění, z toho pět vážná – z plamenů se i přes obrovské nasazení záchranných složek nedostali včas a nadýchali se kouře. Mezi nimi byl právě i 82letý Nizozemec, kterého museli hospitalizovat. O život zápasil celé dva měsíce, 24. března ale svůj boj prohrál.

Hasiči rodině vyjádřili upřímnou soustrast. „Dědečku, budeš nám chybět,“ psali na sociální síť o milovaném členu rodiny jeho příbuzní. Policie požár stále vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, obviněn zatím nikdo nebyl. 

Škoda přesáhne podle dřívějších odhadů hasičů 20 milionů korun. První informace hovořila o požáru klimatizace, vyšetřovatelé ale zkoumají všechny možnosti. Podle dřívějšího vyjádření právního zástupce vlastníka hotelu Václava Vlka měl hotel předpisy požární bezpečnosti v pořádku.

Fotogalerie
16 fotografií