Nebezpečně dlouhý přechod přes čtyřproudou silnici u Ládví, kudy míří děti denně do školy, se nelíbil členům spolků Pražské matky a Auto* mat. „Děti se sice rozhlížely, ale tím, že je přechod dlouhý, tak i jeho zdolání je velmi dlouhé,“ vysvětlila Blesku Jarmila Johnová ze spolku Pražské matky.

Díky projektu Bezpečné cesty do školy na ZŠ Burešova vypracovali dopravní analýzu a vymysleli jednoduché řešení: před přechodem se dva pruhy zúžily do jednoho, aby to měli chodci bezpečnější. „Stejně tady v rychlejším pruhu jezdí velmi málo aut. Podle studie by neměly hrozit žádné zácpy,“ chválila si Johnová. Ostatně nejde jen o ZŠ Burešova, škol je v okolí hned deset!

Předčasná radost

Radovali jsme se z toho, přecházení s dvěma dětmi pro nás bylo bezpečnější,“ řekla Lucie Kozáková (40), která bydlí blízko přechodu a o své děti se bojí. Ochranné opatření magistrátu, které fungovalo od 22. března, dala ale za pár dní odstranit Praha 8. Starosta Roman Petrus to dokonce komentoval slovy: „Projekt je velmi hloupý, jsem proti z důvodu absolutně přetížené dopravy v naší městské části.“

Sto metrů od přechodu je sice podchod, ale… „Pan starosta si myslí, že děti mají chodit podchodem o 100 metrů dál. Jenže to je zacházka, a navíc kočárky a invalidi mají smůlu. Podchod totiž není bezbariérový,“ doplňuje Jarmila Johnová.

Fotogalerie
6 fotografií