Malá Strana u Vltavy není pouze ostrov Kampa, ale také prostor v těsném sousedství Mánesova mostu, na který navazují Vojanovy sady. Jde o prostředí, ze kterého je unikátní výhled na Karlův most, lidé z ciziny sem často zavítají pro pořízení fotografií – dokonce i těch svatebních.

Cesta k vltavskému pobřeží je však v tuto chvíli nedůstojná. Vede částečně po nezpevněném povrchu a donedávna i přes obří výmoly. Těm však v současnosti činí přítrž Technická správa komunikací (TSK). Podle ní sice takzvaný park Cihelná není v její správě, v posledních týdnech se však realizuje oprava přilehlých komunikací.

„Drobné práce, které zde ještě probíhají, by měly být dokončeny do konce tohoto týdne. Nyní připravujeme zadání studie proveditelnosti vybudování schodiště mezi Klárovem a parkem Cihelná, kterou bychom měli i s ohledem na jednání s památkáři a dalšími subjekty mít zhruba za čtvrt roku,“ uvedl tiskový mluvčí TSK Petr Jansa.

Podle radnice Prahy 1 zásah u nyní prováděných oprav nezůstane, naopak je v plánu celá série kroků, které povedou k významné revitalizaci této části Malé Strany. „Do řešení je zahrnut vznik cyklostezky procházející pod mostem směrem od Strakovy akademie a pokračující do ulice U Lužického semináře. Na rozdíl od Staroměstského náměstí či Můstku zde cyklostezka vhodná je,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

V rámci chystaného projektu se na této malostranské náplavce počítá také s novou opěrnou zdí směrem k Vltavě, na které se má objevit řada laviček. Součástí má být také revitalizace a doplnění zeleně včetně instalace závlahového systému.

„Praha 1 nemůže spustit svůj projekt revitalizace parčíku bez uskutečnění úprav TSK. Zmíněná cyklostezka má vést nejen přes městský pozemek ve správě TSK, ale logicky také přes pozemek Prahy 1,“ dodala ve vyjádření Veronika Blažková.

Fotogalerie
17 fotografií