„Velké“ mytí tunelů je rozděleno do tří částí během roku. „Mytí probíhá třikrát ročně, a to v ročních obdobích jaro, léto a na podzim. Během zimy k němu nedochází kvůli klimatickým důvodům,“ říká mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Samotné práce pak mají opět několik fází, které zajišťuje hned několik společností. „Na jaře dochází k mytí například stropů, o které se stará několik vozidel. Poté přichází na řadu obložení, odvodnění a na závěr také čištění vozovky,“ popisuje dále Lišková.

Ani to ale zdaleka není vše. Poslední čištění a údržba se týká dopravního značení a dalších technologických částí tunelu, jako jsou technologické budky nebo SOS prostory.

Video
Video se připravuje ...

O čištění tunelů promluvila pro Blesk.cz mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Tadeáš Provazník

Omezení pro řidiče každý měsíc

Během celého roku také probíhá technologické údržba, kdy dochází v nočních hodinách k uzavření různých tunelů. „Kromě kompletního čištění zajišťujeme také každý měsíc pravidelnou kontrolu a údržbu kamer. Dvakrát do týdne je také potřeba mytí vozovky, opět ale kromě zimních měsíců, kdy hrozí zamrznutí vody,“ dodává na závěr mluvčí.

Kvůli objízdným trasám na sebe jednotlivé uzavírky tunelů navazují. Vždy jsou dohromady uzavřeny tunely Brusnice, Strahov a Dejvický tunel nebo souběžně Mrázovka a Bubeneč. Pražané se tak do podzemí nedostanou hned několik desítek nocí v roce.
Fotogalerie
16 fotografií