Báňští záchranáři spolu s dělníky vyrazili na místo, kde se o Velikonocích propadla půda v zahradě školy. Aby tam už k podobným událostem nedošlo, zalévají obrovskou díru, jež po propadu v místě zůstala, speciální tekutinou, tzv. popílkovým stabilizátem. Ten se používá právě při vyplňování volných prostor, např. kanálů, potrubí či propadů do podzemí, za úkol má také stabilizovat podloží. 

Kráter o velikosti zhruba čtyři krát pět metrů na školní zahradě zaregistroval muž, jenž v okolí o Velikonočním pondělí venčil psa. Ihned zavolal na tísňovou linku. Psovodi následně zjistili, že se pod hlínou naštěstí nikdo nenachází.

Dvě místnosti

Prvotní informace hovořily o propadu protiatomového krytu. To se však nepotvrdilo a dosud není jasné, k čemu stavba, jež není zakreslena v žádné mapě, sloužila. „Platí, že se určitě nejedná o kryt civilní obrany, přesný účel objektu se ale, minimálně zatím, zjistit nepodařilo. Zůstáváme u toho, že se jedná o technickou stavbu z doby, kdy se stavělo sídliště. Možným vysvětlením je i jímka na zadržování srážkových vod,“ řekla mluvčí Prahy 14 Veronika Berná.

Také podle hasičů stavba nemohla sloužit jako protiatomový kryt, protože prostory nemají parametry tlakově odolného krytu. V místě stavby ani v jejím okolí nejsou žádné inženýrské sítě a zakresleny nejsou ani v žádném z dokumentů, které má radnice k dispozici.

Odborníci na místě našli dvě místnosti. „Obě byly propojené otvorem a nikam dál nevedly. Jedna byla propadlá, druhá zůstala v původním stavu, jen se v ní trochu prohýbal strop,“ řekla Věra Joudová z Odboru výstavby Prahy 14. Nic zvláštního prý místo neukrývalo. „V místnostech vedly dvě trubky. V zadní místnosti, která zůstala celá, byl kanálek zřejmě na dešťovou vodu. Jinak nic,“ prozradila pracovnice úřadu. 

 

Video
Video se připravuje ...

Dělníci zalili díru po propadu půdy u základní školy na Černém Mostě. David Malík

Fotogalerie
31 fotografií