Při nasednutí v centru Prahy do tramvaje číslo 6 nejednoho pasažéra zastihne šok. Nejprve spatříte jednu děsivou sedačku, následně zjistíte, že tak vypadají i všechny ostatní. „V životě jsem v Praze neviděl tak hroznou tramvaj. Je to ostuda,“ kritizoval poškozené neopravené sedačky pasažér Kamil.

12 let na trati

O žádný vandalismus se nejedná. Sedačky postupně chátraly vnějšími vlivy posledních 12 let. Dopravní podnik kontroluje tramvaje pravidelně na základě počtu najetých kilometrů. A tak mu neunikla ani tahle. Právě tramvaje typu KT8N2, mezi které patří i tahle hororová šestka, aktuálně zažívají obměnu. „V současné době zbývá vyměnit tyto sedačky u 15 vozů typu KT8N2 z celkových 50 provozních vozů,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Zanedlouho bude sedřené dřevo minulostí.

Video
Video se připravuje ...

Tramvaj hrůzy Eva Fornálová

Dřevo vymění plast

Nové dřevěné sezení v těchto tramvajích v budoucnu už nenajdete. „Na všech provozovaných vozech typu KT8N2 probíhá postupná obměna tohoto typu sedaček za plastové,“ svěřila pro Blesk.cz Aneta Řehková. Důvodem obměny byla nejen nedostatečná životnost, ale také časté stížnosti cestujících. Ti už si před pár lety v anketě sami odhlasovali, které sezení je jim nejpříjemnější. Opravy se ale dočkají až nyní.

Nelze je opravit

Důvody poškození těchto dřevěných sedaček jsou jejich poměrně nízká odolnost proti oděru v náročném provozu a nižší odolnost proti vlhkosti. Navíc nelze dřevěné sedačky opravit po graffiti nebo jiném vandalismu z důvodu jejich provedení (vrstvená překližka),“ prozradila mluvčí, proč se i sám dopravní podnik přiklonil k jinému materiálu. Kdy budou obměněny všechny sedačky, zatím není známo. Doufejme, že to bude brzy.

Podívejte se, jak vypadají sedačky po 12 letech provozu:

Fotogalerie
9 fotografií