Neexistuje na světě žádná jiná takto rozsáhlá a ucelená sbírka vzácných mincí a medailí s císařem Františkem Josefem,“ uvedl spolumajitel aukčního domu Macho & Chlapovič Elizej Macho. „Do dražby jdou kusy, které se v aukcích neobjevily několik desítek let.“

Proto je o tu pražskou, která proběhne 20. dubna, podle něj mezi investory mimořádný zájem. Zúčastní se jí stovky sběratelů z Evropy, Asie a Ameriky. Aukce je symbolická v tom, že připadá na rok, kdy si Česko připomíná 100. výročí pádu monarchie a vzniku samostatného Československa.

Zájem Čechů o numizmatiku jako o alternativní investiční příležitost stále roste. Prodej vzácných historických mincí, medailí a bankovek v aukcích v ČR loni vzrostl o 110 milionů na 410 milionů korun, řekl již dříve ČTK Macho. Odhadl, že v českých domácnostech jsou numismatické sběratelské předměty za 40 miliard korun. Jejich hodnota byla před deseti lety poloviční.

Nejvzácnější je jediná mince svého druhu

Největším a nejvzácnějším klenotem sbírky je banskoštiavnický zlatník z roku 1878. Podle aukčního domu je to jediný známý kus, který se kdy objevil na sběratelském trhu, jeho vyvolávací cena je 7,5 milionu korun. Dále bude v nabídce unikátní zlatá medaile k příležitosti návštěvy císaře Františka Josefa v Brně v roce 1892 či střelecká medaile z roku 1869 k příležitosti VI. moravské střelecké soutěže v Moravské Ostravě.

Nejdražší českou mincí se stal 7. dubna 2017 zlatý svatováclavský desetidukát z roku 1937, který se v Praze vydražil za 660 tisíc eur, tedy v přepočtu za zhruba 17 milionů korun. I v případě sbírky „Franz Josef“ se dají očekávat aukční rekordy, dodal Macho, který aukci pořádá.

Umělecké kopie mincí jsou vystaveny na Konopišti

K velmi vzácným patří též zlatá medaile z roku 1867, kdy byl císař František korunován na uherského krále v Budíně. Je to varianta s latinským opisem, kterých bylo vyraženo pouze 13 kusů a potenciální kupující zaujme nejen vzácností, ale též perfektní zachovalostí, uvedl aukční dům. Umělecké kopie nejvzácnějších mincí a medailí z této sbírky jsou ode dneška vystaveny na státním zámku Konopiště. Veřejnost je bude moci vidět po celou turistickou sezonu.

Fotogalerie
6 fotografií