Chcete se svézt na horské dráze nebo ruském kole v Holešovicích? Pak byste si měli pospíšit. Do 30. června totiž musejí zmizet! Výpověď jejich majitelé převzali od vedení Výstaviště na konci března. „Dostali ji skoro všichni, menší atrakce se prostě sbalí a odjedou, ale demontovat horskou dráhu je jako rozebírat rozhlednu na Petříně,“ řekl Blesku majitel atrakce Jaroslav Štaubert.

Znamená to konec poutí na Výstavišti? Podle zástupců města nikoliv. „Demontáž a odsun těchto atrakcí nemá souvislost ani s realizací nového konceptu Výstaviště Praha,“ řekl Blesku radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) s tím, že v areálu by je měly nahradit nové zábavní objekty odpovídající současným světovým trendům a nárokům návštěvníků. 

„Já osobně považuji poutě na Výstavišti za záležitost, která sem patří. Musejí se ale přizpůsobit 21. století,“ uvedl Wolf. „S matějskou poutí na Výstavišti samozřejmě počítáme i do budoucna, je to tradice,“ potvrzuje jeho slova primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Milovníci atrakcí se na pouť mohou těšit i v příštím roce,“ dodává mluvčí Výstaviště Jana Čermáková. „Stálé atrakce jako horská dráha nebo ruské kolo dostaly výpověď z nájmu v rámci modernizace Výstaviště.“

Co s nimi bude 

Ruské kolo bylo údajně naposledy rozebráno v roce 1980, kdy putovalo na olympiádu v Rusku. Od sestavení v roce 1981 stojí na stejném místě v Holešovicích dosud. Patřilo rodině Kočkových, ta je nyní prodala novému majiteli. Ten podle informací Blesku hodlá kolo rozebrat, jednotlivé díly repasovat a znovu sestavit v Polsku. Na matějskou se však má vracet. Horská dráha Cyklon byla po svém dopravení z Itálie zprovozněna roku 1973. Její majitel Jaroslav Štaubert zatím o prodeji neuvažuje.

Nejstarší atrakce se drží

Vůbec nejstarší provozovanou atrakcí matějské pouti je lochneska. Rodina Janečkových udržuje funkční kolotoč již od 30. let! Dokonce i socha ze středu atrakce ještě existuje, na pouti je však k vidění její přesná kopie. Janečkovi lochnesku také pravidelně kontrolují, udržují její technickou část v perfektním stavu, pravidelně dostává nový nátěr i plachty. Také oni s koncem pouti odjedou na další štaci, pokud ale bude zájem, budou se vracet.

Matějská lochneska
Autor: Daniel Černovský, David Malík

Číslo 20

Tolik stálých atrakcí zůstávalo i po matějské a podzimní pouti v areálu Výstaviště trvale. Jak tomu bude v budoucnu, se ukáže už v polovině léta.

Fotogalerie
7 fotografií