Praha opět vyráží do každoročního boje s hlodavci. Od dubna do října PVK nechá do kanalizačních vpustí na území metropole umístit 13,5 tuny jedu. Dneškem začal pro deratizátory „jedový maratón“, během kterého každý pracovní den až do října umístí do kanálů hlavního města 70 kilogramů nástrah.

Jed kladou pracovníci do kanalizačního systému z pohodlí zemského povrchu. „Je pro nás zbytečné lézt do kanalizačních vstupů. Potkani si návnadu stejně najdou. Pokud umísťujeme jed do každého kanálu, je jisté, že přes ně potkani poběží,“ vysvětlil deratizátor PVK Zbyněk Kohoutek.

Podle odborníka PVK je poranění způsobené potkanem velice nepříjemnou záležitostí, protože jsou tito hlodavci infikovaní. „Pokousaný člověk má problémy a musí být hospitalizován. Kolegu kdysi kousnul potkan, dostával denně 8 injekcí do břicha,“ popsal komplikovanou léčebnou proceduru Zbyněk Kohoutek, který pamatuje i kuriózní nálezy, kdy se potkan nacházel například až ve 13. patře panelového domu.

Celoplošná deratizace v Praze startuje tradičně v centrální oblasti na Václavském náměstí, kroky deratizátorů budou následně směřovat do Vrchlického sadů. Následně se objeví ve všech rizikových lokalitách. Do problematiky vstupuje také pražská hygienická stanice, která podle tiskového mluvčího Zbyňka Boublíka zastává kontrolní a konzultační funkci.

Fotogalerie
8 fotografií