Už první paprsky jarního sluníčka každoročně lákají Pražany na náplavku na Rašínově nábřeží. Tamní podniky, kterým v dubnu tradičně začíná sezona, se na nápor zákazníků pečlivě připravují. Letos je tomu ale jinak. Pohoda u vody, která Pražanům zpříjemňovala léto v hlavním městě, totiž musí částečně ustoupit plánům hlavního města, které chce náplavku revitalizovat. Tři provozovny, jež sídlí v kobkách pod Rašínovým nábřežím, budou podle magistrátu muset na sezonu zavřít. Omezení se týká také jednoho prostoru před nimi.

„Podle původní domluvy měla alespoň po část sezóny být náplavka občanům a návštěvníkům Prahy normálně k dispozici. Bagry ale mají přijet 20. dubna a do září se má stavět,“ informoval Martin Kontra, provozovatel podniku Bajkazyl. Je právě jedním z těch, které svou činnost musí přes léto přerušit. „Dílnu, bar ani stage tedy letos na jaře na břehu nenajdete - a my vůbec nevíme, jestli vůbec někdy ještě ano,“ dodal. Kontrovi vadí především postup města, které prý v komunikaci s provozovateli podniků selhává. Revitalizace podle něj navíc dostatečně vitální místo paradoxně spíš umrtví. 

Proti kritice se však magistrát ohradil - situace podle něj není tak tragická. Veškeré zázemí a možnosti, které náplavky návštěvníkům nabízejí, zůstanou zachovány,“ sdělil Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman s tím, že omezení bude pro návštěvníky minimální.

Začít se mělo na podzim

Úprava náplavky, jež je u místních i turistů v sezoně populární také díky četným kulturním i sportovním akcím, měla podle původního plánu začít už loni na podzim. Zahájení prací se ale posunulo. „S koncem sezóny začne rozsáhlá rekonstrukce celého prostoru náplavek a ty by se pak staly zcela nepřístupné,“ zdůvodnil Hofman. 

„To, že stavebně legislativní prostředí v ČR je aktuálně natolik nepříznivé rychlému průběhu realizace, nedokážeme ovlivnit ani enormním úsilím,“ reagoval na stížnosti podniků architekt Petr Janda, jenž je autorem návrhu. Rozsáhlejší rekonstrukce, která má začít na podzim, je podle magistrátu rozdělena do několika etap tak, aby se náplavka nemusela uzavírat kompletně.

Netrvalo dlouho a proti plánu se postavili i další politici. „Obracím se na Vás s žádostí o zvážení změny rozhodnutí o rozsahu omezení provozu pražské náplavky v době začínající sezóny. Právě v této době jde o mimořádně populární lokalitu, kterou denně navštěvují desetitisíce Pražanů. Ti zde zároveň využívají nabízené služby vč. Bajkazylu, restaurací,“ uvedl Petr Dolínek (ČSSD) v dopise primátorce. Nelíbí se mu hlavně nešťastné načasování.

Revitalizace má změnit především „buňky“ umístěné ve zdi nábřeží. „V kobkách by postupně měly vznikat výstavní prostory, kavárny, ale v té první fázi převážně veřejné toalety, protože těch je na náplavce zásadní nedostatek,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Video
Video se připravuje ...

Některé podniky na náplavce zůstanou přes léto zavřené. Tadeáš Provazník

Fotogalerie
23 fotografií