Celý včerejšek místo v areálu základní školy Bratří Venclíků zkoumali bánští záchranáři. Na záhadu ale nepřišli. „Teď už s jistotou víme, že nešlo o žádný kryt, už vůbec ne protiatomový, jak se původně říkalo. Spíše to vypadá na nějakou šachtu ze staveniště, která pak byla zasypána,“ řekla Blesku Věra Joudová z Odboru výstavby na Praze 14 s tím, že se skutečně nepovedlo najít žádné plány či mapy, ve kterých by toto místo bylo zakresleno. „Na plánech je jen letní vodovod, jinak nic,“ řekla úřednice.

Dvě trubky

Odborníci na místě našli dvě místnosti. „Obě byly propojené otvorem a nikam dál nevedly. Jedna byla propadlá, druhá zůstala v původním stavu, jen se v ní trochu prohýbal strop,“ řekla Joudová. Nic zvláštního prý místo neukrývalo. „V místnostech vedly dvě trubky. V zadní místnosti, která zůstala celá, byl kanálek zřejmě na dešťovou vodu. Jinak nic,“ prozradila pracovnice úřadu. 

Z roku 1982

Úřadu se nepovedlo zjistit, k čemu místo sloužilo. Prý není zakresleno na žádných mapách. Hledalo se i na magistrátu. „Jeden starší bývalý kolega, který tu kdysi pracoval, nám říkal, že to bylo postaveno současně se školou, jejíž stavba byla dokončena v roce 1982,“ řekla Joudová.

Místo zasypou?

Kráter byl během včerejška zabezpečen tak, aby se k němu nikdo nedostal. „Nyní tam nikdo nemůže vlézt, ani spadnout. S největší pravděpodobností se místo zasype, zatím ale nevíme kdy,“ řekla Věra Joudová z úřadu. 

Průzkum areálu

Na místě, kde se objevil kráter, prý běžně chodí děti. Tentokrát ale měly prázdniny, a to dost možná zabránilo tragédii. Škola zatím celou zahradu uzavřela a nikdo do ní nesmí. „Budova školy ale není ohrožena, stejně jako provoz,“ řekla ředitelka Klára Machová. „Proběhne průzkum celého pozemku školy, aby bylo vyloučeno jakékoliv riziko propadu na jiném místě,“ řekla Machová.

Hasiči a policisté zasahovali na Černém Mostě u propadu stropu protiatomového krytu:

Fotogalerie
25 fotografií