Pusinkování s cvičitelem i mezi sebou za rybu, proskoky obručí a aportování. Pražští lachtani předvedli celoroční trénování asi dvěma stovkám Pražanů, kteří se vypravili na zahájení sezóny v zoo. „Ti jsou ale roztomilí,“ rozplývala se v davu maminka s dětmi jako mnoho dalších.

Lachtani dokonce krkali do mikrofonu. Představení pak zakončila nechuť lachtanů poslouchat cvičitele. Během show se totiž dosytosti najedli a o další pochvalu v podobě ryby po dvacetiminutovém skákání nestáli. 

Video
Video se připravuje ...

Takhle dováděli lachtani Eva Fornálová

Přání s pusou

Roztomilému vodnímu vystoupení předcházela přání do nové sezóny od primátorky Adriany Krnáčové (ANO), která se nechala od lachtana políbit na vyšpulené rty, od náměstkyně Evy Kislingerové (ANO) i náměstka primátorky pro oblast dopravy Petra Dolínka (ČSSD), který sem pravidelně chodí s rodinou. „Mám malé děti, které prošmejdí každé zákoutí. A musím říct, že je meziročně vidět, jak se zoo neustále mění... nejen na pavilonech, ale i v drobnostech, které jako rodič ocením,“ těšil se Dolínek nejen z nových laviček, ale také programu pro ty nejmenší.

Hurá za mláďaty

Ředitel zoologické Miroslav Bobek pak vyzval Pražany, aby neotáleli s návštěvou, pokud si chtějí užít těch nejroztomilejších mláďat. „U zvířat je to jako v našem životě, najednou jsou dospělí, vylétnou z hnízda ven a třeba už je tu nezastihnete,“ doporučoval návštěvníkům vypravit se do zoo za nejpopulárnějšími mláďaty v brzké době.

„Určitě nevynechte gorily s mláďaty a slůňata... Maxovi už vyráží kly, mají asi deset centimetrů... A nezapomeňte navštívit tygřata, která také velmi rychle rostou,“ promlouval k obecenstvu. Součástí prvního dne sezóny bylo i otevření nové restaurace, kterou objevíte kousek od stávajícího domova goril. Podnik pojmenovali po zesnulém lachtanovi Gastonovi, který zemřel kvůli záplavám v roce 2002.

Na co se těšit?

Kromě restaurace vás čeká v zoo řada dalších novinek. Gorily letos dostanou nový pavilon v jiné části zoo, ve které se nebudou muset bát o život v případě povodní. Pavilon dostanou také papoušci. Letos by měla započít i výstavba expozice australské fauny, výběhu pro Koně Převalského i zhotovení dalších toalet pro návštěvníky. „Věřím, že až se tu sejdeme třeba na konci této sezóny, nebo na začátku příští, tak bude vidět velký pokrok,“ sliboval návštěvníkům ředitel.

Prohlédněte si fotografie ze zahájení sezóny:

Fotogalerie
54 fotografií