Expozice má rozšířit už tak obrovskou pražskou zoo. „Letos začneme stavět jak expozici Austrálie, tak konečně nový pavilon goril. Konečně se podařilo překonat všechny překážky a budeme moct začít stavět. Věřím, že až se tu sejdeme na konci této sezony nebo na začátku té příští, tak bude vidět velký pokrok v budování zahrady,“ řekl Bobek.

Peníze na nový areál pro australská zvířata schválili pražští radní v roce 2016. Podle tehdejších informací by se měl skládat z několika částí. Jednak z expozice ďáblů medvědovitých, největších žijících vačnatců Tasmánie, vybudován by měl být například průchozí výběh s dvěma druhy klokanů.

Zoo Praha bude mít také záchrannou stanici:

Problémy s pavilonem goril

Nový pavilon goril se měl začít stavět již před dvěma lety, projekt ale zdržela odvolání městské části Praha-Troja a dvou místních zájmových spolků, které se zamýšlenou stavbou nesouhlasily. Nakonec se však povedlo projekt dotáhnout do zdárného konce.

Loni přišlo v zoo na svět 1261 mláďat 219 druhů zvířat. Velký důvod k radosti měli letos také trojští chovatelé kočkovitých šelem. Počátkem října porodila samice tygra malajského Banya dvě mláďata. Rozmnožování těchto mimořádně vzácných zvířat je přitom spojeno s mnoha obtížemi. Mezi největší chovatelské úspěchy patří také narození mláděte papouška kakadu palmového, které se vylíhlo 20. dubna.

Zoo Praha patří mezi nejnavštěvovanější místa v Praze. Od roku 2005 každý rok návštěvnost překračuje hranici jednoho milionu. Loni ji navštívilo skoro 1,5 milionu lidí. Jde tak o druhý nejlepší výsledek za dobu její existence.