Bezpečnostními kontrolami u vstupů do areálu Hradu musí projít všichni návštěvníci. Zástupci Pražského hradu často kritizované opatření hájí. Reaguje podle nich na současné bezpečnostní hrozby a je v souladu s požadavky bezpečnostních složek. Podle kancléře prezidenta ČR Vratislava Mynáře ovšem dojde k drobným změnám.

Modernizace, zastřešení i skenery

Mynář pro ČTK uvedl, že bude chtít využít »všech možných prostředků« pro zajištění bezpečnosti Hradu. Měly by mezi nimi být skenery, kamerový systém nebo modernizace velína. V nejbližší době se podle něj bude vybírat za dozoru ministerstva obrany firma, která by vytvořila projekt na řešení „nejpalčivějších“ bezpečnostních opatření, mezi které spadá právě modernizace velína nebo doplnění kamerového systému.

Podle Mynáře by se měl postupně zlepšit pro návštěvníky Hradu komfort kontrol. Současné provizorní přístřešky by mělo nahradit nové řešení. „Kontroly budou zastřešené, vytápěné, tedy lepší komfort pro návštěvníky, ale i pro policisty a vojáky,“ řekl Mynář. Vyřešit kontroly je ale podle něj velmi složité kvůli památkové lokalitě. „Trvalo nám delší dobu najít společnou řeč s památkáři, kde půjde vytvořit kontrolní místa,“ poznamenal.

Kontrolní stanoviště se přemístí z Prašného mostu

V současné době má již podle něj Hrad projektovou studii situace před Prašným mostem. S památkáři se dohodl na zřízení kontrol u tzv. domu sokolníka. Návštěvníci by v místech, kde je kontrola nyní, prošli zídkou u začátku zahrad a u restaurace Lví dvůr k domu sokolníka. U něj by byla vytvořena krytá kontrola včetně vstupních rámů.

Situace na Hradčanském náměstí je podle Mynáře složitější a k dohodě s památkáři ještě nedošlo. „Snažíme se o podporu s pražským arcibiskupstvím, hledáme alternativu, že bychom případně částečně využili jejich zahrad,“ poznamenal.

Dojde i na kamerový systém?

V minulosti se mluvilo o tom, že by si Hrad mohl pořídit kamerový systém, který dokáže rozpoznat obličeje. Zda bude skutečně nakoupen, zatím Mynář neví. „Nejsem zastánce toho, aby »Velký bratr« věděl o všem. Rozumím ale tomu, že to je vývoj,“ poznamenal. Věc podle něj Hrad konzultuje s odborníky.

Fotogalerie
7 fotografií