Žižkované si zoufají nejen na sociálních sítích, kde mohou sdílet se sousedy své problémy. „Teď si člověk musí dávat pozor nejen na exkrementy, ale taky na to, aby neklopýtl kvůli kostkám na chodníku,“ stěžuje si seniorka Dana, která prochází Kubelíkovou ulicí denně. Jen v téhle jediné ulici přitom objevíte poničený chodník hned na několika místech.

Radnice Prahy 3 s tím ale nic nezmůže. „Opravy chodníků, které jsou majetkem hlavního města Prahy, má v kompetenci výhradně TSK. Vzhledem k tomu, že Praha do chodníkového programu neinvestuje, tak městská část financuje opravy chodníků ze svého rozpočtu,“ prozradila tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Video
Video se připravuje ...

Chodníky v Praze 3 se po zimě rozpadají. Město čeká na brzkou opravu. Eva Fornálová

Neustálé čekání

Od roku 2010 přitom Praha 3 investovala do oprav chodníků přes 130 milionů korun. „Přesto Technická správa komunikací nejedná v opravách chodníků tak rychle, jak bychom si představovali. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová oficiálně požádala TSK o  zpracování harmonogramu, jak budou chodníky v památkové zóně opravovat,“ svěřila Luňáčková.

Čekání na jaro

Rozpad řady chodníků v Praze 3 dává Technická správa komunikací za vinu zimě. „Stabilita uložení dlažebních prvků chodníků s povrchem z mozaikové dlažby je v průběhu zimního období negativně ovlivňována zejména působením povětrnostních podmínek, spojených především s poklesem teplot pod bod mrazu a s častými teplotními výkyvy. Zároveň tyto povětrnostní podmínky zimního období neumožňují realizovat okamžitou řádnou opravu vzniklé poruchy, neboť její technologie vyžaduje, aby místo opravy nebylo promrzlé a teplota vzduchu byla minimálně nad 5 °C,“ vysvětluje důvod nastalé situace Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK.

Podmínky pro opravy chodníků se ale v posledních dnech zlepšily – a Pražanům se tak snad začíná blýskat na lepší časy. „Oprava předmětných poruch byla, spolu s dalšími poruchami obdobného charakteru, již v průběhu zimního období zadána k realizaci a jejich oprava proběhne v nejbližší době,“ sdělila Lišková.

Fotogalerie
6 fotografií