Jak přesně k explozi, která se ve čtvrtek stala jednou z největších tragédií v tuzemských průmyslových provozech za posledních 50 let, došlo, stále není jasné. „Víme, že došlo k explozi par hořlavých kapalin. Dalším zkoumáním a prověřováním zjišťujeme, kde se ty páry mohly vzít a co to iniciovalo,“ uvedl vyšetřovatel krajských hasičů Libor Pospíšil. Dodal, že pracovníci v té době stáli na nádrži a exploze je katapultovala. Vzniklá škoda zatím vyčíslena nebyla.

Policisté i hasiči pokračují ve vyšetřování výbuchu. „Našim vyšetřovatelům a kriminalistům se zatím nepodařilo vše zadokumentovat a řádně ohledat. Dnešní den na tom opět budou pracovat. Nedokážu ale říct, zda to dnes zvládnou,” uvedl pro ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Pět obětí je z Rumunska

Pět ze šesti obětí čtvrtečního výbuchu v kralupské chemičce byli rumunští občané. Oznámilo to dnes podle agentury AFP rumunské ministerstvo zahraničí. „Oficiálně známe totožnost tří osob, z toho dva jsou cizinci, a u tří totožnost budeme znát až po znaleckém zkoumání. Pravděpodobně se bude jednat také o cizince, ale to nemůžeme v tuto chvíli jednoznačně říci,“ řekla policejní mluvčí Markéta Johnová. 

Zástupci rumunské ambasády v Praze navštívili také 2 pražské nemocnice, které pečují o dvě osoby zraněné při neštěstí, aby zjistili, zda Rumuni nejsou i mezi nimi. Obě nemocnice, motolská a vinohradská, zatím informace o národnosti zraněných, kteří zůstávají hospitalizováni, neupřesnily. Jen že jedná se o případy popálenin. Jeden muž má mít popáleniny na 10% těla, zatímco druhý má mít devastující popáleniny v oblasti obličeje.

Policisté šetří i možné nedodržení předpisů

Místo výbuchu dál podle policejní mluvčí Středočeského kraje Markéty Johnové ohledávají i policisté, přizváni byli také znalci z různých oborů a vyšetřovatelé vyslýchají svědky. „Zjišťujeme, zda nedošlo k porušení předpisů, nařízení nebo protiprávnímu jednání,” dodala. Vyšetřování podle ní policistům pravděpodobně zabere celý dnešní den.

Video
Video se připravuje ...

Výbuch v chemičce v Kralupech nad Vltavou: Zemřelo šest lidí Jan Doležal

Prvotní informace hovořily o tom, že výbuch nastal během čištění tankovací nádrže. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl ale tuto informaci ve čtvrtek nepotvrdil. Nádrž podle něj byla už několik let mimo provoz. Sloužila ke skladování pohonných hmot vyrobených v rafinerii a externí dodavatelé v současnosti pracovali na jejím případném uvedení do provozu v budoucnosti.

Výbuch v Kralupech šetří také úřad inspekce práce. Podle jeho mluvčího Richarda Kolibače bude vyšetřování uzavřeno během dvou až tří měsíců. Pokud inspektoři shledají, že firma při manipulaci s prázdnou nádrží na pohonné hmoty pochybila, mohou uložit pokutu až dva miliony korun,“ uvedl.

Výbuch těsně před odstávkou

K výbuchu v rafinerii došlo před plánovanou odstávkou. Ta se v současnosti nadále připravuje. Práce na ní nebyly zasaženy a provoz rafinerie nebyl výbuchem dotčen. Zastavena byla pouze distribuce ze zasaženého silničního terminálu.

Fotogalerie
30 fotografií