Stávající podoba Staroměstské tržnice i její využití je zcela nevyhovující a spíše chátrá. V případě dlouhodobého neřešení jejího stavu by navíc hrozilo její nevratné poškození a zvýšení budoucích nákladů na údržbu a opravy. Už v tuto chvíli jsou ale astronomické.

Zakázka, kterou metropole vypíše, bude dosahovat stamilionů. „Náklady investice byly zkalkulovány souhrnnou částkou 336 milionů korun,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Video
Video se připravuje ...

Z ušmudlané pasáže bude nádherná tržnice pro 50 farmářů. Matěj Smlsal

Roky diskusí

Před dvěma lety vedení hlavního města chtělo uzavřít smlouvu se soukromou společností, která by budovu opravila a následně 25 let provozovala. Podle ve čtvrtek schváleného materiálu důvodem změny postupu byly obavy, že by takto vybraná firma neměla dostatečné znalosti o rekonstrukci památkově chráněné budovy z roku 1894 a zkušenosti s pronájmem a správou nemovitostí.

Tržnice je ve vnitrobloku ohraničeném ulicemi 28. října, Rytířská, Perlová a Na Můstku. Přízemí památkově chráněné budovy nyní slouží jako nákupní centrum. Do historické budovy jsou vestavěny jednotlivé obchody a restaurace. Běžnému návštěvníkovi nákupního centra se tak památková hodnota tržnice připomene jen zdobeným průchodem z Rytířské ulice. Dál už mohou lidé přes vestavěné stěny a stropy obchodů vidět jen část střešní konstrukce budovy, kterou v jednom místě odhaluje skleněný podhled.
Fotogalerie
27 fotografií