Ohlušující detonace se krátce po desáté hodině rozlehla celým městem. Bezprostředně po explozi, která byla slyšet široko daleko, začaly na městském úřadě v Kralupech drnčet telefony. Vyděšení lidé volali a chtěli vědět, co se stalo. „Naštěstí jsme je mohli uklidnit, že žádné nebezpečí už nehrozí. Při výbuchu, který nedoprovázel požár, neunikly do ovzduší žádné nebezpečné látky,“ konstatoval pro Blesk.cz starosta města Petr Holeček (STAN). 

Svědci však mluvili o ohromné explozi, kdy se třásly celé domy. „Byla to strašlivá rána. Všechno se třáslo, zdi i tabulky v oknech. Vyběhli jsme ven, ale nic nebylo vidět. Pak se najednou začali sjíždět hasiči i sanitky, houkalo jedno auto za druhým,“ popsal jeden ze zaměstnanců prodejny s nehořlavými oděvy, která stojí nedaleko chemičky. 

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Kralupech: Při výbuchu chemičky zemřelo šest lidí Jan Doležal

Lidská chyba, nebo elektřina?

Prázdná nádrž na pohonné hmoty explodovala ve chvíli, kdy dělníci byli uvnitř a čistili ji. Podle informací Blesk.cz je výbuch odhodil mimo nádrž a explozi neměli šanci přežít. Šest lidí bylo mrtvých na místě, další dva zraněné, kteří stáli dále od výbuchu, převezli záchranáři do nemocnic v Praze-Motole a na Vinohrady. „Jeden z nich utrpěl popáleniny druhého stupně na deseti procentech těla,“ uvedla Petra Effenbergerová ze středočeské záchranky. Podle aktu.cz by mělo jít o pět cizinců a jednoho Čecha.

V Kralupech nad Vltavou explodovaly pravděpodobně zbytkové výpary z pohonných hmot, které byly v zásobníku. Podle informací Blesk.cz se to stalo chybou technologického postupu soukromé firmy provádějící práce na místě. Výbuch údajně měla způsobit statická elektřina. „Pravděpodobně nebyl dodržen technologický postup, který dodržen být měl,“ sdělil Lukáš Hodík z krizového centra Kralup nad Vltavou.

Nejde zdaleka o první mimořádnou událost v kralupské chemičce v posledních letech. Výbuch v říjnu 2015 vážně zranil dva muže, když opravovali kotel. V září 2016 začalo v areálu chemičky hořet, jeden muž byl zraněn.

Fotogalerie
37 fotografií