Kolem desáté hodiny dopoledne se z areálu kralupské chemičky ozvala ohlušující rána - podle zaměstnanců byla tak mohutná, až řinčela okna v budově. Během chvíle vyšlo najevo, že v jedné z částí areálu vybuchla nádrž na pohonné hmoty, kterou právě čistilo několik dělníků. Exploze byla devastující - dělníky podle informací Blesk.cz neuvěřitelnou silou z nádrže vymrštila ven, jejich těla zůstala bezvládně ležet v okolí. Šest z nich bohužel tragédii nepřežilo.

„Šest osob utrpělo zranění neslučitelná se životem a zasahující lékaři byli nuceni konstatovat smrt,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. Zesnulými jsou zaměstnanci dodavatelských firem. Další dva lidé se středně těžce poranili. „Jeden člověk utrpěl popáleniny II. stupně na zhruba 10 % povrchu těla a druhá osoba utrpěla devastující poranění obličeje. Po poskytnutí nezbytné péče byly přepraveny do vinohradské a motolské nemocnice,“ upřesnila mluvčí záchranářů. Oba muži jsou v současnosti mimo ohrožení života.

Video
Video se připravuje ...

Tragédie v Kralupech: Při výbuchu chemičky zemřelo šest lidí Jan Doležal

Příčina tragédie

Jak k výbuchu došlo, zatím není jisté. „Pravděpodobně nebyl dodržen technologický postup, který dodržen být měl,“ sdělil Lukáš Hodík z krizového centra Kralup nad Vltavou. Příčiny výbuchu budou zjišťovat vyšetřovatelé, to jim zabere několik měsíců. „Veškeré příčiny a podrobnosti budeme teprve zjišťovat,“ řekla policejní mluvčí Markéta Johnová. 

Podle starosty Kralup Petra Holečka výbuch nastal v místě, které je od města daleko, takže městu nebezpečí nehrozí. Do ovzduší žádné nebezpečné látky neunikly. „Výbuch jsme ani neslyšeli, zrovna jsme byli v jednom z kralupských obchodů,“ řekla Blesk.cz jedna z obyvatelek blízkých obcí. „Za chvíli ale byl slyšet hřmot od vrtulníků, letěly nízko. A na kruhovém objezdu nás překvapili hasiči jedoucí rychle k chemičce,“ dodala.

Na místo kromě středočeských záchranářů vyrazila také letecká záchranná skupina z Prahy. „Ošetřili jsme muže (42) s popáleninami v oblasti obličeje. Po nezbytném akutním ošetření a podání léků proti bolesti byl letecky přepraven do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“řekla Poštová. Vinohradská nemocnice v Praze aktivovala v prvních okamžicích po výbuchu tzv. traumaplán, neboť počítala s větším příjmem pacientů, ten ale později zrušila.

V Kralupech nad Vltavou explodovaly pravděpodobně zbytkové výpary z pohonných hmot, které byly v zásobníku. Podle informací Blesk.cz se to stalo chybou technologického postupu soukromé firmy provádějící práce na místě. Výbuch údajně měla způsobit statická elektřina. Podle aktu.cz by mělo jít o pět cizinců a jednoho Čecha.

Kralupskou rafinérii vlastní firma Unipetrol. Podle mluvčího společnosti Pavla Kaidla byla rafinérie momentálně v útlumu před nejrozsáhlejší odstávkou v její historii, která měla začít příští týden. Dodal, že v areálu bude pracovat vedle 350 zaměstnanců dalších 1500 pracovníků externích firem a celkové náklady dosáhnou 1,1 miliardy korun. Kaidl potvrdil, že část zaměstnanců externích firem byla v areálu již dnes.

Kondolovali Zeman, Kiska i Babiš

Na místo tragédie dorazil na krátko ministr vnitra Lubomír Metnar. Budu aktivovat a požadovat precizní kontrolní činnost, abychom mohli v rámci prevence takovým mimořádným událostem předcházet,“ řekl České televizi. Politici vyjádřili pozůstalým upřímnou soustrast pomocí sociálních sítí. „Pan prezident se zármutkem přijal zprávu o tragédii v Kralupech nad Vltavou. Blízkým obětí výbuchu vyslovuje upřímnou soustrast,“ napsal jeho mluvčí Jiří Ovčáček na Twitter.

Kondolenci poslal telegraficky také slovenský prezident Andrej Kiska. Soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš nebo ministerstvo kultury. „Přejeme rodinám obětí hodně síly k překonání toho jediného, co v životě nelze změnit,“ uvedlo.

„Chtěl bych vyjádřit svoje upřímné politování a hlubokou soustrast pozůstalým. Je to nesmírná tragédie, největší za poslední desítky let," uvedl ministr průmyslu Tomáš Hüner. Ubezpečil, že Česku nehrozí výpadek v zásobování trhu palivy. 

Tragické výročí

Tragédie, která patří vůbec k nejhorším haváriím v továrnách od 60. let, je o to bolestivější, že se odehrála přesně 73 let od doby, kdy Kralupy zažily nejhrůznější okamžiky své historie - 22. března 1945 totiž město vybombardovali Američané. Při destruktivním náletu zemřelo 145 lidí.

Byli jste svědky tragédie v Kralupech nad Vltavou, máte fotky či video z místa? Ozvěte se na tip@blesk.cz!

Video
Video se připravuje ...

Při výbuchu v Kralupech nad Vltavou zemřelo šest lidí. Jan Doležal

Video
Video se připravuje ...

Při výbuchu plynu v Kralupech nad Vltavou zemřelo šest lidí. Aktu.cz

Fotogalerie
26 fotografií