Přestože astronomický první jarní den vychází na úterý 20. března, venku to zatím na zásadní oteplení nevypadá. Uplyne však několik týdnů a Pražané se začnou poohlížet, kam vyrazit k vodě. Staronové koupaliště má vzniknout ve Lhotce. Nepůjde přitom o ledajaké místo pro osvěžení – radnice Prahy 4 slibuje biotop po vzoru podobného koupaliště v Radotíně, které si lidé obecně pochvalují.

Zádrhel je však v současnosti s termínem zprovoznění. Týdny do začátku koupací sezony utečou jak voda, koupaliště ve Lhotce však z aktuálních fotografií vypadá stále jako staveniště, což potvrzuje i samotná radnice. „Jde stále o staveniště, kam veřejnost nemá přístup. Oficiální termín zprovoznění zatím stanovený není, protože otevření koupaliště ovlivňuje řada faktorů, které nedokážeme ovlivnit, například současné mrazivé počasí a mrazy na konci února,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

V jaké fázi se otevře?

Rekonstrukce je rozdělená do dvou fází, přičemž během stále probíhající první fáze se provádějí všechny nezbytné úkony pro základní funkčnost celého areálu – tedy vznik podzemní sítě, budovy se šatnami, zázemí pro plavčíky a pokladny u vstupu. Zajistil se také čerpací vrt, který bude koupaliště zásobit vodou.

Ve druhé fázi tu přibude řada volnočasových aktivit a dalších doplňků. Radnice ale uvádí, že tato část revitalizace už může vznikat za provozu. „Chceme otevřít koupaliště letos po dokončení první etapy, která lidem umožní koupání. To znamená bez dodatečných herních prvků. Musí ale pro to být zajištěn bezpečný provoz koupaliště,“ dodal ve vyjádření za městskou část Jiří Bigas.

Fotogalerie
10 fotografií