Od dubna 2017 aktivně bojoval spolek Mazutka žije za prohlášení budovy za kulturní památku. V únoru letošního roku však ministerstvo kultury rozhodlo o tom, že se Mazutka památkou nestane. Aktivisté však i přesto doufali, že budovu zachrání. „Ještě minulý týden jsme podávali žádost o statický posudek,“ prozradil Martin Benda z aktivistické skupiny Mazutka žije. Všechny naděje se ale ze dne na den rozplynuly.

Vlastník budovu o víkendu zboural na příkaz městské části Prahy 8. „Plníme pouze nařízení Stavebního úřadu městské části,“ hájil bourání Zdeněk Soudný, mluvčí projektu Nová Invalidovna, který je stávajícím vlastníkem. To potvrdila i Praha 8. „Závěry posudku potvrzovaly skutečnost, že stavba hrozí bezprostředním a nekontrolovatelným zřícením s ohrožením širšího okolí… včetně vymrštění lanové konstrukce,“ sdělila tisková mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková.

Video
Video se připravuje ...

Mazutka po bourání Eva Fornálová

Havarijní stav

Městská část zároveň dodala, že podněty na prošetření havarijního stavu Mazutky podával sám vlastník. „Vlastník svoje výzvy podpořil řadou odborných posudků, včetně posudku Kloknerova ústavu ČVUT. Na základě těchto podnětů vykonal správní úřad kontrolní prohlídku stavby za účasti přizvaného statika a nechal vypracovat nezávislý posudek faktického stavebně-technického stavu střechy,“ popisovala Voženílková, co bourání předcházelo.

Ani kostel, ani divadlo

Ještě v roce 2017 doufali aktivisté, že by se Mazutka mohla proměnit v kostel, divadlo nebo v moderní galerii. Cílem bylo, aby místo ožilo stejně tak jako Kasárna Karlín, která se ze dne na den stala kulturním centrem Prahy 8. Nepovedlo se. A tak si budovu z roku 1966 v bruselském stylu můžete prohlédnout už jen na fotografiích. K čemu bude stávající pozemek na Invalidovně sloužit, zatím není známo.

Fotogalerie
13 fotografií