Dobrá zpráva pro všechny obyvatele Žižkova a přilehlých částí, kteří jezdí skrz Táboritskou a Seifertovu do centra tramvajemi. Trasa je po problémovém týdnu, kdy tramvaje nabíraly až 45minutové zpoždění, opět průjezdná. Největší potíže řidičům činila zvláště rána a odpoledne. „Tramvaje i autobusy dnes jezdily bez zpoždění,“ sdělila v pondělí Blesk.cz mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková a nejinak tomu bylo i v úterý. 

„Situace je už nyní výrazně lepší,“ přitakává mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. „Během minulého víkendu bylo doplněno dopravní značení, které upozorňuje na uzavírku Husitské ulice i do vzdálenějších lokalit tak, aby se auta Žižkova mohla úplně vyhnout. Dopravní podnik také podnikl kroky v úpravě jízdy tramvají.“

Řidiči osobních aut ale takovou radost mít nemohou. Kolony aut totiž na Seifertově ulici v ranní špičce přetrvávají, a to zejména ve směru do centra, kam řada lidí dennodenně pospíchá za prací. Ve srovnání s minulým týdnem ale není zdržení tak markantní - zatímco před týdnem řidiči v koloně strávili klidně i hodinu, dnes museli počítat se zhruba 15minutovým zpožděním.

Zákaz parkování i změna semaforů

V rámci značení objízdné trasy bylo již v předstihu v ul. Seifertova zrušeno parkování vozidel podél chodníku směrem do centra. Zde je veden plnohodnotný jízdní pruh mimo tramvajové těleso,” přiblížila jedno z opatření Barbora Lišková, mluvčí TSK. Předtím řidiči v jízdním pruhu místy i nepochopitelně parkovali, což dopravu ještě více komplikovalo.

Video
Video se připravuje ...

Tramvaje na Žižkově opět jezdí podle jízdních řádů. Kolony už se týkají jen osobních aut. David Zima

Dále byla požádána Policie ČR a  Městská policie hl. m. Prahy o součinnost a asistenci při regulaci dopravy a při represích neukázněných řidičů, kteří v jízdním pruhu parkují,” upřesňuje mluvčí. Strážníky je nyní skutečně vidět na několika místech v ulici. Pro lepší plynulost dopravy bylo i upraveno světelné signalizační značení.

Kvalita dopravy závisí na řidičích

Dopravní situaci tramvají i autobusů navíc nesporně napomohlo i odstranění záboru u hotelu Ariston. Silniční doprava nyní probíhá především v jízdním pruhu, kde dříve parkovala vozidla. „ Řidičům přesto doporučujeme, aby sledovali i širší vztahy dopravního značení a využívali i jiné objízdné trasy, a hlavně ho respektovali!” nabádá Lišková. Kvalita a plynulost dopravy totiž záleží především na nich.

Hodinové strkanice

K dopravním kalamitám na Žižkově došlo zkraje minulého týdne, kdy se kvůli nezbytné rekonstrukci ulice uzavřela Husitská. V ulicích vypukl dopravní chaos, kdy řidiči ignorovali doporučené objízdné trasy a blokovali provoz pražské MHD. Autobusové i tramvajové spoje nabíraly neuvěřitelná zpoždění.

Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) se v minulém týdnu do médií vyjádřil, že nejkritičtější bývají vždy první dva až tři dny uzavírek. Jak se však později ukázalo, dopravní situace obyvatelům Žižkova zkomplikovala celý týden.

Kvůli Žižkovu se Vinohradská ulice opraví později

„Dnes už je situace klidnější, řada řidičů našla jiné trasy,” komentuje s odstupem náměstek primátorky dění v Praze 3. I právě kvůli dopravním šlamastykám je ochotný pozměnit harmonogram chystaných oprav Vinohradské ulice, které měly započít v květnu.

„Již jsem oznámil městské části, že začneme nejprve rekonstrukcí mezi Florou a Želivského, a až následně dle dopravní situace bude zahájena rekonstrukce spodní části ulice,” nastínil Dolínek plán do budoucna.
Fotogalerie
42 fotografií