K těžko uvěřitelnému případu došlo v Poliklinice Smíchov ve Stroupežnického ulici. Doktorka Michaela K. (49) tam svou praxi vykonávala teprve krátce. 

Lékařka sídlila v poliklinice krátce

„Jedná se o prostory v přízemí. Ty byly dlouho prázdné po tom, co se odstěhovaly ordinace nefrologie a interny. Zhruba počátkem března se tam nastěhovala nová doktorka, ale moc jsme se nevídali,“ uvedl jeden ze zaměstnanců lékařského zařízení tamní polikliniky.

Zároveň podotkl, že ordinace byla oproti jiným poněkud nestandardní. Jako by tam bydlela. „Pokud vím, měla tam například pračku,” uvedl dále zaměstnanec. Ze záběrů kamery je přitom zřejmé, že v prostorách ordinace měla Michaela K. i třeba sušák na prádlo a v koutě ležel pes.

Přitom ve zdravotnických zařízeních psi být z hygienických důvodů nesmí. Výjimku mají od dubna 2012 pouze pacienti se smyslovým nebo tělesným postižením, kteří využívají vodícího či asistenčního psa. Jejich přítomnost ale nesmí narušit práva ostatních pacientů.

Co jí hrozí?

Alkohol obecně v každém případě na pracoviště nepatří, v tomto se práce lékaře neliší od jakékoliv jiné,” uvedl Blesk.cz mluvčí ČLK Michal Sojka. „Momentálně záležitost řeší orgány činné v trestním řízení. Pokud to policie posoudí jako porušení etiky, a nikoliv zákona, bude to řešit ČLK. Disciplinární komise by v takovém případě rozhodovala o tom, zda lékařku stihne důtka, pokuta, nebo pozastavení činnosti.”

 „V tuto chvíli ženě hrozí trest odnětí svobody jeden rok,“ popsal policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že se může jednat až o tři roky, pokud v tomto stavu i ordinovala. To je ostatně klíčové i pro postoj České lékařské komory (ČLK). „Postih je pro lékaře, jenž pracuje pro organizaci, i toho, který dělá tzv. na sebe, stejný. Rozhoduje o něm lékařská komora nebo soud,“ vysvětlil právník Jan Černý.

3,17 promile? Jako 10 panáků tvrdého alkoholu

K incidentu mělo dojít okolo 18. hodiny. Doktorka přitom nemá veřejně uvedenou ordinační dobu. Vykázaná hodnota promile alkoholu v krvi každopádně napovídá o výrazném užití alkoholu před dechovou zkouškou. Aby doktorka nadýchala 3,17 promile, musela by (při váze 60 kg) vypít téměř 10 velkých panáků (0,5 dcl) čtyřicetiprocentního alkoholu.

Fotogalerie
5 fotografií