Jsou to poklady Zoo Praha – jedovatý smaragdově zelený chřestýšovec mangšanský, velemlok, který Zemi beze změny obývá 40 milionů let, klokánek králíkovitý, který se jako jediný savec živí houbami, nebo tapír čabraku, kterého krom úbytku přirozeného životního prostředí trápí i velice pomalá schopnost reprodukce. O ty všechny, a mnohé další, se Zoo Praha stará. Dohromady chová 191 ohrožených druhů.

Velkým chovatelským úspěchem jsou dvě mláďata chřestýšovce mangašského, jednoho z největších a barevně nejvýraznějších druhů jedovatých hadů na světě. Má také druhé nejdelší jedové zuby, které dorůstají velikosti až tří centimetrů.

Chřestýšovec mangšanský je jedním z největších jedovatých hadů na světě. Zoo Praha je v Evropě jediná, která zvládla odchovat jeho mládě.
Autor: Karel Kopáč

Tapír čabrakový i vzácný bažant

„Tapír čabrakový, tak jako řada velkých savců z jihovýchodu Asie, trpí ztrátou přirozeného prostředí,“ vysvětlil pro Blesk.cz kurátor savců Zoologické zahrady Praha Pavel Brandl. Krom toho mu škodí i poměrně nízká reprodukční rychlost. „Mládě se samicí zůstává rok a půl a teprve potom dochází k dalším pokusům o zplození mláděte.“

Kromě jiného tu ale najdete také vzácného bažanta Edwardsova. Toho ve volné přírodě zdecimoval úbytek životního prostoru a lovecká vášeň člověka. Už ho tam nenajdete. Zoo Praha ho chová od roku 1949 a eviduje vylíhnutí více než 130 mláďat. Koordinuje také jeho Evropský záchranný program a spravuje plemennou knihu.

Bažant Edwardsův stojí na pokraji vyhynutí. Může za to úbytek životního prostoru a především lovecká vášeň.
Autor: Karel Kopáč

Klokánek králíkovitý

Zoo Praha chová klokánka králíkovitého už 20 let. Od té doby se tamním zaměstnancům podařilo odchovat 19 mláďat tohoto australského savce. „Přišel o většinu přirozeného prostředí díky nepřirozeným nepřátelům,“ vysvětlil Brandl. Především z Evropy dovezené kočky domácí nebo lišky klokánky značně hubí. Během 10 let těchto roztomilých zvířátek ubylo více než 200 tisíc!

Video
Video se připravuje ...

Klokánek králíkovitý je jediným savcem na světě, který se živí houbami. Mimoto je velice zvídavý a roztomilý. David Zima

Kraska krátkoocasá jávská

Patří k nejohroženějším ptákům na světě. Stala se obětí obchodu s ptáky v Indonésii. Ve volné přírodě jich je patrně méně než 50. Pražská zoo získala jeden ze šesti párů dovezených do Evropy kvůli záchrannému programu z Jávy a jako první zoo je dokázala rozmnožit.

Kraska krátkoocasá javská je kriticky ohroženým druhem.
Autor: Karel Kopáč

Velemyš obláčková

Stromoví hlodavci, kteří se řadí k největším myším na světě (váží kolem dvou kilogramů), trpí ztrátou původního životního prostředí. Sice nejsou kriticky ohroženým druhem, ale stále jich ubývá, a to z důvodu lovu domorodců i predátorů. Svou roli v tom hraje i to, že samičky jsou schopné rozmnožovat se jen dvakrát do roka, a když se zadaří, porodí zpravidla vždy jen jedno mládě.

Velemyš obláčková je jednou z největších myší na světě. Kvůli predátorům i nedostatečné reprodukci je jejich populace na úbytě.
Autor: David Zima

Chápan středoamerický mexický i giboni

Zoo Praha je jednou ze dvou evropských zahrad, kde jsou kriticky ohrožení chápani středoameričtí k vidění a zároveň jedinou, kde se tyto opice pravidelně rozmnožují. V přírodě jejich populace během tří generací klesla až o 80 procent.

„Gibon stříbrný je dalším z východoasijských druhů, který doplácí na odlesnění,“ uvádí Brandl. Jen v Evropě bychom jich prý nalezli sotva pár desítek. I ve svém původním prostředí jich podle všech náznaků ubývá. Proto je dobrou zprávou, že Zoo Praha pravděpodobně vbrzku bude mít nové mládě.

Kůň Převalského

Symbol pražské zoo, která jej chová prakticky od svého prvopočátku. Jen díky ní se takřka vyhynulý druh zachoval do dnešních dnů. Zoologická zahrada totiž odchovala už více než 230 jedinců. I tak je tento neobyčejný koník stále ohrožený na svém přežití.

Video
Video se připravuje ...

Kůň převalského v pražské zoo. David Zima

Zoo Praha vstupuje do nové sezony

31. března vstoupí pražská zoologická zahrada do již 87. sezony. Na co všechno se mohou návštěvnici těšit? Kromě bezpočtu zajímavých exotických zvířat, z nichž některá jsou vpravdě jedinečná i na celé planetě, například na výstavu štírů, která potrvá do konce května.

Fotogalerie
42 fotografií