Zájem o poznávání krás naší republiky rok od roku roste. A právě na ta nejoblíbenější turistická místa, do kterých míří Pražané, vypravují České dráhy o víkendu speciální vlaky. První vlaky z Prahy do Brd a Českého ráje vyjedou 24. března.

Cestování do Brd

Do Brd se nyní dostanete snadno i s kolem. České dráhy totiž budou každý víkend vypravovat tímto směrem cyklovlaky. „Cyklovlak Brdy zvládne převézt několik desítek kol a doveze cestující do Jinců, Příbrami a Březnice, odkud je to už jen kousek na krásné cyklistické trasy Brd,“ prozradil František Petrtýl, radní Středočeského kraje pro oblast dopravy.

Do Březnice s bardotkou

Zážitek by přitom měla být i samotná cesta. V čele vlaku, jenž zamíří přes Příbram do Březnice, bude historická motorová lokomotiva řady 749, přezdívaná bardotka. Cesta, která začíná vždy v 8:46, vás do cílové stanice dopraví za 2 hodiny. Vlak do metropole opět vyrazí v 17:23

Video
Video se připravuje ...

Cestování po krásách Česka by mělo být snazší. Jízdenky bude možné koupit i o víkendu Eva Fornálová

Víkend v Českém ráji

O víkendech bude také z pražského hlavního nádraží vyjíždět vlak směrem do Českého ráje. Tento spoj povede přes Nymburk, Kopidlno, Jičín až do Turnova, odkud se můžete vydat na poznávání krás Prachovských skal, na zřícenu hradu Troska, nebo vstříc zámecké zahradě v Kopidlně.

Vlak bude vyjíždět pravidelně v 8:35. Do Turovna dorazí v 11:19. A na zpáteční cestu vstříc metropoli vyrazí v 16:41. Oba vlaky budou jezdit pravidelně každý víkend i o svátcích až do 28. října.

Bardotkou i za Posázavským pacifikem

Motorová lokomotiva bardotka typu T478 z poloviny 60. let je velkou oblíbenkyní mezi železničními nadšenci. V běžném provozu je k vidění jen zřídka. Letos se s ní můžete ale setkat například při cestě do Brd nebo při trase Posázavského pacifiku, která vede do Dobříše. 

Pokud byste se chtěli vydat s bardotkou na Posázavský pacifik, můžete o víkendu a o svátky. Cyklovlak vyjíždí z hlavního nádraží v 9:23 hodin směrem do Čerčan, ze kterých vyrazí zpět do Prahy v 15:37 hodin. A pro rodiny s dětmi nebude ani letos chybět víkendová cesta takzvaným Cyklohráčkem do Slaného, ve kterém si mohou děti celou cestu hrát. 

Fotogalerie
10 fotografií