Pražští záchranáři už v úterý večer poděkovali 28letému muži, který se zachoval statečně a na místě bezprostředně po nehodě začal resuscitovat zraněné. Dost možná jim tím zachránil život, ačkoliv sám utrpěl akutní stresovou reakci a musel být převezen do Krizového centra RIAPS, jak informovala mluvčí záchranářů Jana Poštová. 

Hrdinů ale tragédie zrodila víc. Do záchrany zraněných se totiž po hlavě vrhnul také Karel z jednotky dobrovolných hasičů v Dolních Měcholupech. Místem projížděl náhodou, naštěstí měl ale s sebou zdravotnickou výbavu, kterou s sebou pravidelně vozí. 

„Na silnici byli rozházení lidé, takže jsem vjel do protisměru a vybral jsem si paní a začal jsem ji resuscitovat,” popsal okamžiky hrůzy serveru Novinky.cz. Byl jedním z těch, kteří ve vypjaté situaci zachovali chladnou hlavu. Podle jeho slov tam byli i další lidé, již pomáhali nebo pomoc nabízeli. „Resuscitovali jsme tak dlouho, než přijely první záchranné složky a ženu si převzaly do své péče,“ dodal.

Řidič se zhroutil

Nehoda se stala v úterý odpoledne u obchodního centra Hostivař ve Švehlově ulici. Podle svědků stála auta v levém pruhu a trpělivě čekala na zelenou, když se v pravém pruhu přiřítila fabie a srazila čtyři lidi, kteří šli právě po přechodu. Muž a žena na místě zemřeli, další dvě ženy byly převezeny do vinohradské nemocnice. „Jedna z účastnic nehody byla propuštěna na domácí léčení,” uvedla ve středu pro Blesk.cz mluvčí FNKV Jana Roubalová. Druhá je stále hospitalizovaná.

67letý řidič se po nehodě zhroutil a s akutní stresovou reakcí byl také převezen do vinohradské nemocnice. Podle policie neřídil pod vlivem alkoholu ani drog. Příčina nehody je zatím stále v šetření. „Vyšetřování potrvá týdny, možná i měsíce,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Fotogalerie
11 fotografií