Kultovní a omílaná hláška z filmu Pelíšky – „Kde udělali soudruzi (z NDR) chybu“ – už dávno zlidověla. Právě tato řečnická otázka se dá použít v souvislosti s některými místy ve veřejném prostoru, které vznikaly v období minulého režimu. Mezi tyto akce „Z“ patřil i vznik sídliště v Bohnicích během 70. let minulého století.

Jedno z naprosto nelogických míst tohoto sídliště v Praze 8 najdete v Poznaňské ulici. Nacházejí se tu dva blízko k sobě situované chodníky, které nepochopitelným způsobem vedou chodce kolmo přímo do silnice. Prostor se dá sice obejít, tato druhá cesta však vede po schodech a není bezbariérová. Chodci tu často místo cesty po schodech volí právě trasu po nenavazujících chodnících, a tak část své cesty zdolávají po silnici, kde projíždějí auta.

Nelogicky řešený prostor z hlediska chodců a aut v Bohnicích.
Autor: Daniel Vitouš

Dalo by se s určitou dávkou nadsázky říct, že někteří chodci v Bohnicích mají „skákání řidičům pod kola vozu“ jako jakýsi neoficiální sport. Nedávno Blesk.cz uveřejnil reportáž o tom, že je vcházení do silnice mimo vyznačený přechod běžnou praxí také u nedalekého Krakova v Lodžské ulici.

Změny v Poznaňské?

Radnice Prahy 8 v současnosti podle tiskové mluvčí Marcely Voženílkové žádné konkrétní úpravy zmiňovaného místa neplánuje. „Tuto situaci ale díky podnětům ze strany občanů evidujeme a budeme se jí dál věnovat,“ uvedla mluvčí.

Technická správa komunikací (TSK) v tomto případě nemá možnost stav věci nijak ovlivnit, protože v dané lokalitě má ve správě pouze silnici a až další navazující část cesty pro pěší. Společnost ale v Bohnicích postupně zajišťuje jiné úpravy.

„Ve Starých Bohnicích jsme již rekonstruovali ulici Pod Čimickým hájem a ke konci roku 2017 jsme zahájili opravu ulic Bohnická, U Skalky a K Farkám,“ uvedla tisková mluvčí TSK Barbora Lišková.

Fotogalerie
10 fotografií