Schodiště už nějaký čas přepažuje betonový zátaras, který brání volnému průchodu chodců. Důvodem, proč tomu tak je, jsou spory mezi třemi stranami, a to Magistrátem hlavního města Prahy, Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a Českými drahami. Ty se nemohou dohodnout, kdo se o schody postará. 

Pozemky, na kterých jsou umístěny schody, patří Českým drahám. Schodiště ale nikoli, podle magistrátu i ČD totiž patří SŽDC. „Schody i betonové panely jsou částečně na pozemku Českých drah. Ty jednají už několik let o převzetí této stavby, zatím ale neúspěšně, a to kvůli průtahům na straně Magistrátu hl.m. Prahy,“ prozradil tiskový mluvčí SŽDC Tomáš Johánek.

Schody byly podle něj postaveny právě na základě požadavku magistrátu, aby sloužily občanům Prahy. Ti je teď ale paradoxně využívat nesmějí. Jelikož tedy nejsou vyřešené majetkoprávní vztahy k těmto pozemkům a tedy i ke schodům, které jsou na nich, není dílo přístupné veřejnosti,“ řekl Johánek.

Video
Video se připravuje ...

Na Vítkov oklikou. Betonový sloup přepažuje schody kvůli majetkovým nesrovnalostem. Eva Fornálová

Co bude dál?

Jak to se schody ale bude dál? Podle Českých drah závisí budoucnost schodů na Praze. „O prodeji pozemků jednáme s magistrátem hlavního města několik let a jejich realizace závisí na souhlasu příslušných městských orgánů. Na straně ČD, a.s. je prodej pozemků připraven,“ sdělil pro Blesk mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Magistrát podle jeho mluvčího Víta Hofmana o pozemcích stále vyjednává, kdy ale několikaleté jednání konečně dospěje k závěru, nesdělil. „V současné době projednává hl. m. Praha úplatný převod pozemků z vlastnictví ČD a bezúplatný převod staveb z vlastnictví SŽDC,“ řekl. 

Fotogalerie
7 fotografií
Trápí vás okolí v městské části? Pokud ano, vyfoťte místo a pošlete jej na eva.fornalova@cncenter.cz.