„Náš útvar dnešního dne zadržel jednoho soudce Vrchního soudu v Praze. Víc informací nyní poskytovat nebudeme,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Policisté se podle něj k případu dnes blíže nevyjádří.

Podle předsedy Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše byl Elischer obviněn ze tří trestných činů. Jde o zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování. „Jakým jednáním se měl trestných činů dopustit, mi sděleno nebylo,“ napsal ČTK Bureš. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že Miloš Zeman vyslovil se stíháním soudce souhlas.

Státní zástupci následně navrhli, aby byl obviněný dočasně zproštěn výkonu funkce. Zabývat se tím bude ministr spravedlnosti Pelikán. Soudce Ivan Elischer měl podle odposlechů protidrogové centrály přijímat úplatky od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze. Informaci uvedl iRozhlas s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje z justice.

Zadržení soudce potvrdily také mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová a mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. „Ano, byli jsme o téhle události informováni, ale po dohodě s příslušným státním zastupitelstvím nebudeme sdělovat žádné podrobnosti,“ uvedla Schejbalová.

Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby, nebo musí být propuštěna.

Co bude následovat?

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. 

Orgán, který stíhání proti soudci zahájí, o tom musí vyrozumět ministerstvo spravedlnosti a předsedu příslušného soudu. Obviněného soudce může ministr spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu.

V minulosti čelil trestnímu stíhání jiný soudce pražského vrchního soudu Zdeněk Sovák. Policie ho vinila z opisování odborných textů, které společně s dalšími dvěma stíhanými publikovali pod svými jmény. Sovák se však s poškozenými kolegy dohodl na mimosoudním vyrovnání a trestní stíhání za porušování autorských práv a za podvod bylo zastaveno. Soudce se hájil tím, že nešlo o úmyslné opisování, ale nešťastnou událost.

Fotogalerie
4 fotografie