„Zkoušel jsem výdrž ve shybu, kliky a dřepy čelem u zdi. Zatím mám samé jedničky a jsem se svými výsledky docela spokojený,“ říká jedenáctiletý Daniel. Tváře má červené od námahy, právě totiž udělal 25 sedů-lehů během jediné minuty. Nadšení ale neskrývá – akce, která měla za úkol motivovat (nejen) děti ke sportu, padla na úrodnou půdu.

Do atletické haly Olymp v pražské Stromovce dorazilo na Army test, jak se celá série akcí jmenuje, zhruba 300 žáků z 11 tříd pražských základních škol. Disciplíny, jež vycházejí z výročního přezkoušení příslušníků armády, ale nebyly žádné „leháro“. Čekaly je sedy-lehy, dřepy čelem ke zdi, běh, výdrž ve visu i výdrž ve shybu a na každou z nich navíc byly přísné limity.

„Vzali jsme jako základ disciplíny pro dospělé, jež jsou v armádě pro muže i pro ženy, a trochu je upravili pro děti,“ vysvětluje Ladislav Cimburek z Asociace pro podporu aktivní zálohy, jež Army testy organizuje. V armádě se oproti těm „dětským“ testům nedělají dřepy, jinak jsou disciplíny totožné.

Jde o pohyb

Žáci si po splnění každé aktivity odnesli známku od jedničky do trojky podle toho, jak úspěšní byli. Motivaci dětem dodávali příslušníci armády i policie, kteří na celou akci dohlíželi. „Chceme, aby se nejen děti, ale i dospělí hýbali,“ říká Cimburek.

O získání dalších potenciálních příslušníků armády či policie ale podle něj nejde. „Děti se vojáků či policistů ptají, co mají za nášivku nebo za odznak, ale není to nábor do armády,“ řekl. 

Akce pro děti probíhala do 11 hodin. Otestovat fyzičku si přišly kromě dětí také závodnice na čtyřkolkách Olga Roučková nebo záchranářský tým hlavního města. Odpoledne pak svou zdatnost mohla podrobit zatěžkávací zkoušce také veřejnost. 

Fotogalerie
15 fotografií