Když se řekne domácí násilí, leckoho jistě napadne, a víceméně po právu, že jím trpí žena v domácnosti. Málokdo je ovšem s to si uvědomit, že domácí násilí se netýká jen jednoho pohlaví, ale obou. „Domácí násilí na mužích je dodnes tabu. I když se odehrává, muži o něm neradi mluví, protože to narušuje jejich pozici,“ uvedla na konferenci redaktorka Alžběta Medková.

Domácí násilí na mužích

Ženy jsou častěji oběti závažných forem fyzického násilí,“ uvedla psycholožka Naďa Soukupová z Intervenčního centra Sociálních služeb Praha. „Nelze ale přehlížet, že fyzickému násilí, byť v menší míře, jsou vystaveni i muži,“ prozradila s poukazem na to, že kolikrát partnerky po mužích hází předměty nebo na ně mohou vyvíjet psychický nátlak. Netýká se to přitom jen partnerských párů, ale třeba i příbuzných.

Velkým problémem přitom bývá to, že o tom nikdo nechce mluvit. Většinou ani sama oběť. „Muži mají dvakrát až třikrát menší tendenci nahlásit domácí násilí než ženy,“ vysvětlil další z psychologů. „Pro muže je totiž těžké se jako oběť identifikovat. Velkou roli v tom hraje stud.“ Násilí se přitom může týkat jak fyzického napadení, tak i psychického nátlaku, vydírání nebo využívání dětí kvůli vlastnímu prospěchu. „Ačkoliv zaznamenáváme nejvíce případů násilí partnerů především ve středním věku, narůstají za poslední dobu případy násilí na seniorech,“ popsala dále psycholožka pro Blesk.cz. Že tedy syn, popřípadě dcera, začne vydírat a fyzicky napadat svého otce, potažmo dědečka, se dnes bohužel stává čím dál častěji.

Venkov versus město

„Na venkově o tom lidé neradi hovoří,“ uvedla dále Soukupová s tím, že kvůli menší míře soukromí se lecco rozkřikne po okolí. Ve městě, konkrétně v Praze, je to ale jiné. „Nejproblémovější obecně bývají sídliště, ale to spíše z toho důvodu, že je tam vyšší koncentrace lidí. Nejvíce případů domácího násilí na mužích zaznamenáváme zejména z Prahy 4 a z Prahy 3.“  

V Praze se míra domácích nepokojů snižuje

O tom, že míra nahlášených případů obecného domácího násilí se za posledních let spíše snižuje, promluvil pražský kriminalista Miroslav Mervart. Ten se také pokusil určit hlavní příčiny takového jednání ze stran obou pohlaví. „Spouštěčem domácího násilí bývají alkohol, drogy, finanční situace a v neposlední řadě i povaha člověka,“ uvedl.

Případům domácího násilí se věnuje přes 7 let. I dnes jej ovšem dokáže lecos překvapit. „Když jsem v Praze například řešil domácí násilí arabského páru, tak mi muž do očí řekl: »Co po mně vlastně chcete? U nás je tohle normální«,“ řekl na konferenci. Ocenil přitom, že díky neziskovým organizacím a osvětě se v Praze počet případů domácího násilí spíše snižuje.

Konference věnovaná problematice domácího násilí

Za účasti příslušníků policie, psychologů, pracovníků úřadů městských částí a těch, kteří se domácímu násilí profesně věnují, se v úterý ráno uskutečnila konference Domácí násilí – téma, o kterém je důležité mluvit. Jedním z hlavních témat přitom bylo právě domácí násilí, se zřetelem na domácí násilí na mužích. To je do dnešních dnů považováno spíše za tabu než za skutečný problém, o kterém by se mělo mluvit.

Fotogalerie
14 fotografií