Pražské trávníky na veřejném prostranství dostávají zabrat. Jedním z neduhů, kvůli kterému zelené plochy trpí, je vyměšování domácích mazlíčků. Na rozdíl od psů, kteří značkují a obsah močového měchýře tak alespoň rozmělní do menších dávek, se feny vyměšují najednou. Stejná situace pak nastává u některých kastrovaných psů, kteří fungují stejným způsobem.

„Jde o vysokou koncentraci dusíkatých látek, které ‚spálí‘ trávu. Dochází k tomu všude, kde se na malé ploše venčí víc psů. Nemá to nic společného se zdravotním stavem zvířete. Stejný efekt by mělo dusíkaté hnojivo, pokud by bylo využíváno ve vyšších dávkách nebo častěji, než je doporučováno,“ vysvětlil Samuel Evinic z veterinární kliniky Metropolevet.

Podle odborníků na údržbu zeleně z Lesů hlavního města Prahy se na sídlištních trávnících setkává několik nepříznivých faktorů najednou. Neprobíhá zde navíc tak častá seč jako na soukromých pozemcích, a tak tráva není dostatečně upravovaná.

Trávníky na veřejném prostoru v Praze dostávají zabrat. Může za to vysoká koncentrace psů a neohleduplnost majitelů.
Autor: Daniel Vitouš

„Zmiňovaný problém lze řešit jednoduše vodou. Na menších travnatých plochách, kde funguje závlaha, nehrozí poškození trávy psí močí vůbec. Na sídlištích bývá tráva naopak suchá a zatěžovaná lidmi, kteří po ní chodí. Není tedy provzdušněná a může být ve špatném stavu, časté vystavování psí moči ji poté vlastně ‚dorazí‘,“ uvedla odbornice pražských lesníků Barbora Berecová, která má s údržbou zeleně v metropoli bohaté zkušenosti.

Podle odbornice by stačilo, kdyby pejskaři po svých mazlíčcích, kteří se vyměšují na jednom místě najednou, jednoduše dané místo polili trochou vody. Žádná jiná prevence neexistuje. Jediným dalším krokem pak tedy zůstává vysetí nového trávníku, který však bez ohleduplnosti okolních lidí bude nejspíš brzy čekat stejný osud.

Fotogalerie
9 fotografií