Památkáři se rozhodli vytrvat ve svém přesvědčení i po přezkoumání první stížnosti ze strany Prahy 6 a Polikliniku Pod Marjánkou prohlásili za nemovitou kulturní památku. Plánovanou rekonstrukci s další přístavbou tak opět čekají odklady. Objekt je ale už dlouhodobě ve špatném stavu. Kromě mostků pro příchozí je za hranou životnosti i páter-noster a je možné, že bude muset být uzavřen.

„Samospráva je takovými rozhodnutími doslova paralyzována. Právníci sice s oblibou říkají - co se vleče, neuteče. Možná nám to ale mezitím spadne na hlavu, dodávám já. Protože má rozhodnutí ministerstva kultury velmi nejednoznačný výklad, musíme se bohužel opět odvolat, abychom zjistili, co vše je chráněno – zda je to zábradlí, kliky, okna nebo dlaždičky,“ podivuje se nad rozhodnutím pro Blesk.cz starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

To však naprosto odmítá ministerstvo kultury. „Vlastník objektu je povinen se o objekt starat tak, aby nedošlo k jeho poškození a umenšení či poničení jeho památkové hodnoty. Je naopak žádoucí, a to zákon taktéž uvádí, provádět nezbytné práce, které zachovávají objekt i po dobu, kdy správní řízení běží, v dobrém stavu. Starosta Prahy 6 tudíž nemluví pravdu, když tvrdí, že ho Ministerstvo kultury blokovalo či omezovalo v tom, aby se o budovu řádně staral,“ popsala pro Blesk.cz tisková mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. 

Změna rozhodnutí? Radnice se odvolá

Ministerstvo už v minulosti polikliniku za památku prohlásilo, proti tomu se ovšem radnice odvolala a ministr kultury rozhodnutí o památce nechal přezkoumat. Nyní, po více než půl roce, ministerstvo kultury svoje rozhodnutí potvrdilo. Vše se však týkalo jednoho správního řízení, ke změně názoru tak nedošlo. Radnice se tak bude muset znovu odvolat. „Roky nečinnosti, za kterou nemůže radnice, přestože občany zdlouhavost postupu samozřejmě nezajímá, a já jim naprosto rozumím,“ dodal Kolář.

Praze 6 také vadí to, že prohlášení za kulturní památku je velmi obecné, a aby radnice zjistila, na co přesně se památková ochrana vztahuje, musí se odvolat znovu. „Co kdyby teď naše odvolání památkáři znovu vyslyšeli a památkovou ochranu zase zrušili? Co dál? Obávám se, že nemůžu říct nic jiného, než – vítejte v kocourkově,“ uzavřel starosta Kolář.

Na to ale reagovalo i ministerstvo. „Roky nečinnosti, o kterých hovoří pan starosta, se tedy rozhodně netýkají Ministerstva kultury, ale právě Úřadu městské části Praha 6. Dle našich odborníků na památkovou péči stojí předmětná budova  pevně a hlavní křídlo je plné pacientů, žádná havárie tedy na obzoru není. To, že to pan starosta neví a scestně tvrdí, že ministerstvo cosi a kohosi brzdí, je na pováženou - a jím zmiňované občany by toto zajímat mělo,“ doplnila mluvčí ministerstva.

Fotogalerie
14 fotografií