Méně nemocných bylo hlavně mezi školními dětmi, také kvůli jarním prázdninám v polovině městských částí. Nemocných je přibližně 1250 na 100 000 obyvatel, uvedla na webu Hygienická stanice Hlavního města Prahy.

Nadále však zůstává vysoký podíl onemocnění chřipkou na celkové nemocnosti respiračními infekcemi, což svědčí o stále probíhajícím epidemickém výskytu,“ uvedli hygienici. V Praze od začátku chřipkové sezony tři lidé v souvislosti s onemocněním zemřeli.

V celém Česku počet nemocných v sedmém kalendářním týdnu rostl jen mírně, bylo jich asi 1944 na 100 000 obyvatel. Loni byla v únoru epidemie chřipky už na ústupu, letos začala až na začátku tohoto měsíce. Obvykle trvá asi šest týdnů.

Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 108 jich zemřelo. V naprosté většině šlo o pacienty, kteří měli chronické onemocnění, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu. Mezi nimi bylo nejvíc starších 60 let.

Návštěvy pacientů omezila většina pražských nemocnic. Úplný zákaz mají Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku. V Thomayerově nemocnici v Krči lidé nesmějí za pacienty na infekčním oddělení, oddělení geriatrie a následné péče. V Motole zákaz platí pro pneumologickou kliniku a léčebnu dlouhodobě nemocných.

 

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - Jaké počasí náhravá chřipkové epidemii Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený