Jakmile se vydáte na procházku Vítkovem vstříc památníku, na každých pár metrech objevíte krmítko. A to ne jen tak ledajaké. Ve většině případů se jedná o domácí levnou výrobu, kdy si kutilové ze Žižkova poradili s kanystry a PET lahvemi. 

Desítky krmítek se pohupují zavěšené na korunách stromů. Na řadě z nich dokonce visí výzva kolemjdoucím, aby se k danému krmení přidali. „Ptáci naši pomoc potřebují, děkujeme,“ vyzývají nadšenci, kteří si i založili facebookovou skupinu s názvem Krmení ptáků na Žižkově. Na provizorní krmítka přidali také QR kód, který do skupiny přesměruje. Ta má ale nyní pouze osm členů, kteří se o tuto parádu postarali.  

Snažíme se krmit ptáčky systematicky už několik let, ale je to docela věda a hlavně je to poměrně časově náročné,“ vysvětlují aktivisté, proč vyzývají kolemjdoucí, aby se přidali ke krmení. Nadšenci na Vítkov chodí obden s pytli semínek, aby měli ptáčci stále co zobat.

„Na Vítkov se nehodí“

Tento dobročinný počin sice oceňují ptáčci, kteří mají nespočet plných krmítek, ale lidé ne. „Přijde mi to ošklivé. Kdyby to bylo alespoň ojediněle. Ale jsou všude,“ hodnotila rozvěšené plastové lahve po parku maminka Dominika.

Video
Video se připravuje ...

Žižkované se rozhodli za pár korun poskytnout jídlo hladovým krkům. Vítkov teď hyzdí desítky krmítek pro ptáky Eva Fornálová

Nejen kolemjdoucí jsou z podivných krmítek rozčarovaní. „Ač chápeme dobré úmysly původců, tak takováto krmítka z rozřezaných plastových lahví jsou nevzhledná a do takto významného parku, jakým Vítkov je, se nehodí,“ konstatovala za Prahu 3 tisková mluvčí.

Obdobně hodnotí krmítka i magistrát. „Veřejností vyvěšované plastové láhve s různě vyříznutými otvory jsou z našeho pohledu problém jak estetický, tak částečně i praktický. Nemají totiž často propíchnuté dno, aby mohla voda z láhve vytéct, a tak může docházet k plesnivění krmení. Ptákům je to asi jedno, jiný než výše popsaný problém v tom nevidíme,“ řekl Vít Hofman, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy.

Fotogalerie
13 fotografií