Jednání s ministry mělo podle mluvčí protestu Karolíny Venclové dobrý průběh. „Premiér si mě poslechl, byl občas i překvapený, co říkáme, jak se to zamotalo a jestli se to dá rozmotat,“ uvedla Venclová. Argumenty taxikářů podle ní nakonec akceptoval i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který ráno kritizoval protesty a uvedl, že jimi řidiči škodí jen sami sobě.

Premiér Andrej Babiš po jednání vyzval Uber i Taxify, aby využívali licencované řidiče. „Vláda podporuje moderní technologie, ale záleží, jak se aplikují,“ sdělil. „Premiér, zdá se, pochopil, že je nám křivděno a že si nevymýšlíme, že je to pravda,“ uvedla Venclová po jednání.

K výzvě vlády se připojila také Praha. „Připraví se novela zákona ve zrychleném řízení na základě poslaneckého návrhu pražského zastupitele a poslance Patrika Nachera. V příštím týdnu by se měli sejít zástupci všech parlamentních stran, aby se s tímto postupem seznámili,“ sdělil Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Ťok chce prostřednictvím poslaneckého návrhu upravit zákon tak, aby zprostředkování jízdy v taxislužbě bylo vázanou živností a bylo ho možné nabízet jen taxikářům s licencí. Uber a podobné služby by to podle něj zrovnoprávnilo s tradičními provozovateli taxi.

Protestovat zřejmě nebudou

„Myslím, že to je velký krok, to se tady ještě nestalo, aby vláda uznala, že pravděpodobně my máme pravdu,“ konstatovala Venclová. Doufá, že se uvedené společnosti zachovají gentlemansky a buď se stáhnou z trhu, nebo se začnou chovat tak, aby zákonům vyhověly.

Řidiči se mají dnes odpoledne sejít na pražském Strahově. O tom, zda budou znovu pomalou jízdou narušovat dopravu v hlavním městě, se teprve poradí. „Jestli bude protest pokračovat, to si netroufám říct. Nicméně myslím, že jsme se někam posunuli, že by to nemělo úplně smysl. Myslím, že by to (jednání) mohl být důvod k tomu (s dalšími protesty) vyčkat,“ uvedla.