Sněžná děla byla připravena už před Vánoci, ale teplé počasí neumožnilo vyrábět technický sníh. Děla navíc poničili vandalové. V posledních dnech teploty konečně klesly na potřebnou hodnotu, a tak se děla minulou neděli rozjela. Před oborou Hvězda se konečně objevil bílý plácek, který už zlákal první odvážlivce na bobech. Nejvíc jsou ze sněhu nadšení pejsci, kterým takové množství tak akorát stačí k tomu, aby se jaksepatří vydováděli.

Video
Video se připravuje ...

Na Vypichu napadl první umělý sníh. David Malík

Zasněžovat se podle informací z magistrátu bude až do úterý 13. února. „V sobotu jsme uvedli do provozu okruh pro děti a od pondělí 12. 2. i okruh pro dospělé,“ řekl Hofman. Vypich byl jasnou volbou před Chuchlí, kde park posledních šest let fungoval. „Kvůli klimatu jsme park přesunuli z Chuchle na Vypich, který má vyšší nadmořskou výšku a průměrná teplota je zde o 3 stupně Celsia nižší,“ uvedl dále Hofman.

Velký okruh je široký čtyři metry, je upraven na bruslařský styl, projetá je i stopa na klasiku. Vnitřní okruh je určen spíše pro děti a méně zdatné lyžaře. Pořadatelé vyrábějí umělý sníh od začátku týdne. „Cílem je udělat co nejvyšší vrstvu sněhu. Čím je vyšší, tím déle sníh vydrží. Pokud bychom udělali větší okruh s menší výškou, roztaje dříve. Loni se podařilo udělat vrstvu kolem 90 centimetrů a vydrželo to skoro dva měsíce. Tři zimy předtím, kdy bylo extrémní teplo, sníh vydržel pět až šest týdnů,“ řekl ČTK jeden z pořadatelů Tomáš Nohejl.

Předpověď na další týdny už je ke sněžným dělům shovívavější - teploty se mají pohybovat lehce pod bodem mrazu, a tak se běžkaři sice pozdě, ale přece snad dočkají vytouženého vyžití.

Fotogalerie
30 fotografií