Starší psi, kteří opustí brány množíren, jsou poznamenaní do konce života. Potvrzuje to provozovatelka modřanského útulku, podle které jde hlavně o fenky, které rodily jeden vrh za druhým.

„Všechny psy i fenky nechávám po přijetí do útulku kastrovat. Pan doktor, který mi kastroval fenky z množíren, se nestačil divit, protože odebrané dělohy připomínaly spíš vytahané pytle. Veterinář se úplně zhrozil,“ popsala fyzické následky zacházení se zvířaty v množinách Jaroslava Kladivová.

Kontroly bez zubů

Zásadním problémem současného stavu s množírnami jsou podle provozovatelky útulku špatně nastavené zákony. Pokud totiž veterinární kontrola dostane tip na množírnu, musí svou návštěvu na místě předem nahlásit. Dochází tak k případům, kdy se v objektu předpokládá výskyt 60 až 80 psů, nakonec jich je tam ale jen několik, které provozovatelé množíren vydávají za své domácí mazlíčky. „Ostatní při kontrole schovají někam do stodoly,“ uvedla Jaroslava Kladivová.

Jinde to jde

Provozovatelka pražského útulku má však zkušenosti i s tím, jak to chodí v zahraničí. Jednou se k ní totiž dostaly fenky z množírny, která se nacházela ve Švýcarsku. Původ pejsků se podařil zjistit díky tomu, že jedna fenka byla čipovaná.

Poslechněte si vše, co Jaroslava Kladivová k tématu prozradila:

„Švýcaři po tom jedou opravdu tvrdě a správně. Množitelku zjistili, okamžitě musela všechno zrušit. Byla poté dlouho hlídaná a nesměla si pořídit žádného psa. Bohužel u nás to tak nejde,“ posteskla si nad současnou situací v této zdánlivě neřešitelné problematice Jaroslava Kladivová.

Fotogalerie
5 fotografií