Dům ve Strančicích u Prahy začal hořet v úterý 6. února ráno. „Ráno jsem se probudil a o tři minuty později mi volá mamka, že jim vyhořel barák,“ popsal Dominik (17), jenž žije s otcem v Praze, jedno z nejhorších probuzení svého života.

Neváhal ani vteřinu, nasedl do taxíku a vyrazil do Strančic, kde jeho rodina žije. „Poté, co jsem přijel, mi bylo sděleno, že můj mladší bráška utekl smrti jen o pár centimetrů,“ popsal Dominik. Jeho bratr (15) měl štěstí v neštěstí – za hlavou mu totiž začal hořet kabel od prodlužovačky a kouř ho probudil. Byl ospalý a zmatený, ale podařilo se mu dostat ven oknem.

Dominikova rodina přišla při požáru téměř o veškeré vybavení domu.
Autor: Dominik Hrubeš

„Mamka též ve druhém pokoji musela oknem, jelikož měli oba odříznutou cestu,“ dodal Dominik, jaké hrůzy si členové jeho rodiny v osudné ráno prožili. Nejinak na tom byl i 72letý dědeček. „Babička, která je v nemocnici na infuzích, o tom ještě ani neví,“ dodal zdrceně.

Škoda 750 tisíc

Požár byl ohlášen v osm hodin ráno. „Na místo vyrazila profesionální jednotka z Říčan a další čtyři jednotky dobrovolných hasičů,“ sdělil Blesk.cz mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Hasiči se hned pustili do práce. Zasahovali v dýchací technice a prostory odvětrávali přetlakovou ventilací, všude byla spousta kouře. „Požár se šířil podhledy, hasiči proto rozebírali konstrukci a hledali další ohniska požáru,“ popsal mluvčí.

Po řádění ohnivého živlu, jenž zachvátil celý dům, nezbylo rodině téměř nic. Shořel jim nábytek, oblečení, osobní doklady, zkrátka všechno, co měli. „Škoda je 750 tisíc korun,“ sdělil mluvčí hasičů. Vyšetřovatel potvrdil, že požár způsobila závada elektroinstalace. Na místo dorazili také policisté a starosta Strančic s místostarostkou, aby zjistili, jak bude třeba pomoci.

Dominik neztrácel čas a ještě ten den vyvěsil na Facebook žádost o pomoc. Zvedla se obrovská vlna solidarity, sdílely ji už tisíce lidí. „Je úžasné, jak nám lidé pomáhají. Ozval se nám třeba muž z Kadaně, jenž má sám čtyři děti a manželku a nízký příjem, a přesto nám chtěli pomoci,“ řekl Blesk.cz Dominik, jenž je vděčný i za sebemenší pomoc. Jeho maminka s bratrem a dědou teď žijí v jediné místnosti, která po obrovském požáru zůstala jakž takž použitelná. 

Na pomoc rodině vznikl transparentní účet, kam mohou lidé přispívat:

Číslo účtu: 225094319/0600
IBAN: CZ44 0600 0000 0002 2509 4319