Policisté měli průjezd téměř dvou tisícovek taxikářů po celou dobu pod kontrolou, jen občas museli přistoupit k výhrůžkám pokutami za pomalou jízdu. Řidiči taxislužeb ale ukázali svou jednotnost a po mnoha urgencích ze strany pořadatelů i ve většině případů slušnost. Útoky na řidiče Uberu nebo sprosté nadávky se tentokrát nekonaly. Přesto se někteří neudrželi. Podle informací policie byl zadržen jeden muž, který měl zákaz řízení, a další, který házel po ulicích dýmovnice.

Protesty ale proběhly celkem klidně. Dlouhé čekání na politické představitele ukončili pořadatelé okolo 13:30 a rozhodli se přistoupit k demonstrativní jízdě po centru hlavního města. Kromě omezení rychlosti však nedošlo k žádné blokádě páteřních komunikací. Smysl této akce se ale dostal pod palbu kritiky ze strany zákonodárců a také obyčejných lidí. Mnozí z nich také dali taxikářům najevo, co si o protestu myslí různými posunky při jízdě centrem.

Video
Video se připravuje ...

Policie kontrolovala taxikáře kvůli pomalé jízdě. Tadeáš Provazník

Pokračování v dalších dnech

Stávce ale není zdaleka konec. V následujících dnech chtějí dročkaři vydržet v tlaku na politické elity. Těžko ale očekávat podobné počty protestujících jako ve čtvrtek. V pátek se sejdou opět na Strahově ve 12 hodin a kolem půl druhé by opět vyrazili do centra. Trasa není dosud známá. Taxikáři ale předtím zřejmě zopakují výzvu, aby za nimi přijeli jednat členové vlády. V pátek pravděpodobně doručí petici na Úřad vlády.

Policisté protesty monitorovali během celého dne i pomocí vrtulníku. Zasahovali pouze výjimečně. Řidiče taxislužby, který házel v ulicích dýmovnice, odsoudila také místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová. Dopoledne se podle informací pořadatelů sjelo na Strahov až 2000 vozidel. Magistrát odhadl jejich počet zhruba na 1400.Odpoledne, po protestní jízdě, se vrátilo na parkoviště u stadionu podle magistrátu několik stovek vozidel, protest skončil kolem páté hodiny. 

„Policisté během čtvrtečního opatření zkontrolovali 171 řidičů, uložili 31 pokut v celkové výši téměř 16 tisíc korun, oznámili nebo vyrozuměli o přestupku ve 24 případech a zadrželi jednu osobu pro podezření ze spáchání trestného činu,“ upřesnil pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk.

Fotogalerie
22 fotografií