Taxikáři, kteří protestují proti Uberu a podobným službám, žádali jednání se členy vlády. Ti se do půl druhé, jak znělo ultimátum, na Strahov nedostavili, a tak řidiči vyrazili do centra Prahy ve dvou pomalých kolonách. Několik vozů kvůli blokování dopravy zastavila policie, před kamerou Blesk.cz došlo na rozepři mezi taxi a strážcem zákona. Nakonec se problém vyřešil domluvou.

První kolona vyrazila přes Chotkovy sady, kolem Úřadu vlády a přes Hlávkův most na magistrálu. Druhá sjela ze Strahova na Holečkovu a přes Zborovskou, Jiráskův most a Resslovu se dostala na I. P. Pavlova, kde rovněž najela na magistrálu. Taxikáři jezdili ve smyčce po magistrále tam a zpátky zhruba dvě hodiny, kolem půl čtvrté se začali vracet na Strahov.

Provoz byl podle magistrátu v 16.30 už bez omezení, řidiči ale chtějí protest v pátek zopakovat. Sejdou se ve 12.00 opět na Strahově a budou požadovat, stejně jako dnes, aby za nimi dorazili vyjednávat členové vlády. Také pravděpodobně doručí petici na Úřad vlády.

Tudy povede trasa protestní jízdy taxikářů.
Autor: Google maps, Blesk.cz
Protest, jenž je na pražském magistrátu nahlášen až do neděle, pořádá Sdružení českých taxikářů spolu s Asociací koncesionářů v taxislužbě. Chtějí tak zburcovat vládu a ministerstva, aby zakročila proti podle nich nelegálním taxislužbám typu Uber či Taxify.

Podporu přijeli pražským kolegům vyjádřit i řidiči z dalších koutů republiky, například z Olomouce, Ostravy či Zlína. Taxikáři na auta lepili nálepky s nápisem „nelegální podnikání za podpory státu“ nebo „nezaměňujte modernizaci za anarchii“.

„Je to jedna z posledních možností, jak poukázat na nelegální službu Uber a donutit tak ministerstva, aby konala. Od změny vyhlášky v říjnu se stále téměř nic nezměnilo a nelegálních řidičů stále přibývá, přitom je zcela jasné, že porušují zákon,“ řekl přímo na místě Blesk.cz Lukáš, jeden z protestujících taxikářů. 

Mluvčí Sdružení českých taxikářů Radek Bednář popisuje, kudy trasa povede:

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Sdružení českých taxikářů popisuje, kudy povede trasa. Tadeáš Provazník

V pohotovosti je kvůli protestu také policie, strážníci i dopravní podnik, kteří se snaží minimalizovat důsledky stávky na plynulost dopravy v Praze. „Vše bude směřovat k tomu, aby se protesty dotkly dopravy v metropoli co nejméně. Prioritou bude tedy zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ sdělil k bezpečnostním opatřením policie její mluvčí Jan Daněk.

Zbytečné, říká magistrát

Podle pražského magistrátu je ale forma protestu přinejmenším nešťastná. Primátorka Adriana Krnáčová řekla, že stávka je zbytečná. „Jejich reputace beztak není úplně dobrá, a když budou protestovat proti nečemu, co se stejně nedá ze dne na den vyřešit a není to řešení na Praze, tak si myslím, že je to naprosto zbytečné a do určité míry i hloupé,“ řekla.

A ačkoliv je protest tentokrát namířen proti ministerstvům, podle radního Patrika Nachera v konečném důsledku zasáhne Prahu. „Jakkoliv jejich protestům rozumím, podle mého názoru volí nevhodnou formu, protože si berou jako rukojmí Pražany a ti pak budou vytvářet tlak na politiky,“ řekl Blesk.cz.

Taxi vs. Uber

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Počátkem loňského října taxikáři blokovali pomalou jízdou provoz v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu. Protestovali i v Brně. Další protest plánovaný v hlavním městě na polovinu listopadu zrušili den předem. 

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300.

Fotogalerie
17 fotografií