Po pěti letech projde ostrov dekontaminací a vrátí se do rukou těm, po kterých je pojmenován – dětem. „V tuto chvíli najela první technika a po vyčišťovacích pracích od náletových dřevin nebo například starého zábradlí sem následně zamíří i těžká technika,“ popsal pro Blesk.cz začátek prací radní Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Za přibližně čtyři měsíce by už mohlo být hotovo. „Využití tu najdou hlavně děti – od batolat až po teenagery. Budou si moci zahrát fotbálek a další sporty. Například tu bude pěkný kolotoč nebo speciální dopadová plocha na různé míčové hry a lidé by se mohli dočkat otevření už 1. června tohoto roku, zatím to ale nemůžeme slíbit na sto procent,“ dodal Slabý.

O tom, jak to na místě bude vypadat, prozradil Martin Slabý toto:

Práce za více než 20 milionů

Do ostrova investuje městská část společně s magistrátem přibližně 21,5 milionu korun. Celé prostranství bude rozděleno na několik částí. „Dětský ostrov, už podle svého jména, by měl sloužit všem dětem. Oprava bude probíhat tak, že ostrov bude rozčleněn do několika zón pro děti. Od nejmenších dětí až po ty větší. To znamená, že tu nalezneme prolézačky pro nejmenší dětí a na konci lidé najdou například hřiště na volejbal, streetball a podobně pro teenagery a dospělé osoby,“ řekl už dříve mluvčí radnice Jakub Večerka.

Dětský ostrov byl nepřístupný lidem kvůli povodním z roku 2013, kdy byla půda kontaminována a většina vybavení zničena. Kvůli stavbě vznikne u ostrova i speciální molo, které bude fungovat jako překladiště pro materiál. Ten sem dovezou lodě po Vltavě. Během roku 2018 městská část společně s magistrátem opraví hřiště po celé čtvrti za rekordních 150 milionů.
Fotogalerie
28 fotografií