Kamiony v ulicích Prahy? Za několik měsíců to možná už bude jen minulost. Rada hl. m. Prahy v současných dnech schválila projektovou dokumentaci k zákazu kamionů na území Prahy. Její ulice pro ně nejsou vhodné a kamiony často komplikují silniční provoz a znečišťují ovzduší v zabydlených částech.

Schválení v řádu měsíců

„Dokumentace bude předložena ke schválení příslušnému dopravně správnímu odboru,“ sdělil na konferenci Dolínek. Její schválení očekává v řádech měsíců. „V dubnu by mělo být jasno.“ Pro řidiče kamionů to znamená, že již nadále nebudou moci využívat Prahu při přejezdu s nákladem. Omezení se ale bude týkat jen kamionů v délce přes 12 metrů.

Kamiony budou smět jen na Pražský okruh

„Uvědomme si, že například Spořilovská nikdy nebyla stavěna na to, aby byla evropskou tranzitní cestou,“ vysvětlil náměstek. „K tomu slouží Pražský okruh. Ta část, která vede od Slaného přes letiště, Stodůlky, Radotín, Lochkov a tak dále, to je místo, které je pro objezd Prahy určeno. Tam samozřejmě kamiony mohou a budou moci i v budoucnu.“

Pokud příslušný odbor projektovou dokumentaci schválí, bude magistrát ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic urychleně řešit změnu dopravního značení. Týkat se bude nejen jednotlivých míst u Prahy, ale i dálničních úseků před Prahou. Podle Dolínka omezení ocení zejména obyvatelé Spořilova nebo Zahradního města, kde je situace s kamiony dlouhodobě neúnosná.