S  pompou představovala radnice Prahy 9 na jaře 2016 nově otevřenou vyhlídku na Proseckých skalách za 13,5 milionu korun. 2 betonové výběžky s kovovým zábradlím tehdy budily pozornost nejen díky neobvykle pojatému jednoduchému tvaru.

Vyhlídka se v krátké době stala oblíbeným místem odpočinku a vycházek. A jak se v posledních dnech ukázalo, tak i vandalismu. Nestalo se tomu na Proseku poprvé, protože už dříve „kdosi“ vytrhal nově vysazené hrušně nedaleko vyhlídky. A v nedalekém parku Srdce opakovaně řádí sprejeři.

Prevence před vandaly

Jelikož se různé kriminální přečiny za poslední dobu na Proseku množí, hodlá radnice Prahy 9 vyslyšet i některé hlasy z řad veřejnosti, které si na ničení veřejného majetku stěžují na Facebooku skupiny Praha-Prosek. „Aby MČ Praha 9 předešla podobnému vandalismu, budou u vyhlídky instalovány sloupy s osvětlením a kamera,“ doplnil Davídek.

Prosecká vyhlídka změní svou podobu

Provizorní oprava vyhlídky bude zahájena neprodleně. Opravy po vandalech odhadujeme v řádech desetitisíců korun,“ uvedl k nastalé situaci radní Prahy 9 Zdeněk Davídek. Rovněž také sdělil, že má radnice v plánu dostavbu atrakce. „Ještě letos počítáme například s vybudováním lávky, která spojí její levé a pravé křídlo.

Video
Video se připravuje ...

Panorama Prahy z vyhlídky Prosecké skály. David Zima

Davídek rovněž uvedl, že je v plánu další etapa revitalizace oblasti Proseckých skal. Konkrétně se jedná o snahu zpřístupnit prosecké podzemí. Již dříve Praha 9 zpřístupnila zanedbanou plochu po zahrádkářské kolonii, ve které se zdržovali bezdomovci. Revitalizací území a vybudováním vyhlídky se území i podle obyvatel proměnilo k lepšímu. „Dnes je naučná stezka Amerika oblíbenou vycházkovou trasou, kterou hojně využívají především pejskaři,“ uzavřel radní.

Fotogalerie
21 fotografií