Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řidiči, pozor! Tohle jsou ty nejnebezpečnější křižovatky v Praze. Kde jde o život?

/
  • Které křižovatky jsou v Praze nejnebezpečnější?
    5. února 2018 ● 10:34

    Jet autem po Praze je často o nervy, někdy i o zdraví! Hustý provoz, víceproudé ulice, do toho se všude motají chodci. A kde je to úplně nejhorší? Z hlediska počtu nehod je v Praze nejnebezpečnější křižovatka Seifertovy s Husitskou ulicí, kde policisté řešili 25 karambolů. Křížení navíc těsně přiléhá k neméně komplikované křižovatce U Bulhara, na níž se také bourá často. Dohromady tedy došlo na složitém dopravním uzlu dokonce ke 46 nehodám. Problematické je i Vítězné náměstí, kde se stalo 25 nehod. V závěsu za ním je I. P. Pavlova s 21 dopravními karamboly. Hned za nimi je ještě křižovatka Kolbenovy a Kbelské, kde se loni stalo 20 nehod.

  • 1.

    Proč bourají?

    Tramvaj číslo 10 se na křižovatce I. P. Pavlova srazila se soukromou záchrannou službou. (červen 2016)
    Autor: David Malík
    Příčinou nehod na velkých křižovatkách v Praze bývá často hustý provoz, spojený s nervozitou či nepozorností řidičů. Naštěstí to často odnesou jen plechy,“ vysvětlil pro Blesk dopravní expert Roman Budský. Zatímco nehod bylo 23 032, to znamená o 156 více než předloni, mrtvých je méně. Loni na pražských silnicích zemřelo 17 lidí, o čtyři méně než v roce 2016. Těžce se zranilo 156 lidí, což je o 38 méně než předloni.

  • 2.

    Vítězné náměstí

    Na dejvickém »Kulaťáku« je na problém zaděláno hned několikrát.
    Autor: David Malík, Daniel Černovský
    Na dejvickém »Kulaťáku« je na problém zaděláno hned několikrát. „Tramvaje křižují kruhový objezd, u výjezdu z nich jsou přechody pro chodce, navíc tam v poslední době velmi zhoustla doprava,“ vysvětluje Roman Budský.  Tramvaje křižují trasu autům u tří směrů ze čtyř. Hned za výjezdem z kruhového objezdu pak na řidiče čeká přechod pro chodce. Nejvytíženější je ten u tramvajové zastávky, kam ve špičce proudí davy chodců téměř neustále.

  • 3.

    Kolbenova a Kbelská

    Na křižovatce Kolbenovy a Kbelské ulice není na první pohled nic složitého, dvě ulice se tam kolmo protínají. Problém ale můžou způsobit sami řidiči.
    Autor: David Malík, Daniel Černovský
    Na křižovatce Kolbenovy a Kbelské ulice není na první pohled nic složitého, dvě ulice se tam kolmo protínají. Problém ale můžou způsobit sami řidiči. „V Praze se často jezdí tak, že když padá červená, tak se to mnozí ještě snaží na poslední chvíli projet. A naopak řidiči se rozjíždí už v okamžiku, kdy se na semaforu objeví oranžová. Jenže křižovatky na to nejsou dimenzované, řidič se má opravdu rozjet až na zelenou,“ uvedl Roman Budský.

  • 4.

    I. P. Pavlova

    Více jízdních pruhů, křížení s tramvajovými kolejemi a chodci. To všechno musí řidiči zdolat při průjezdu náměstím I. P. Pavlova.
    Autor: David Malík, Daniel Černovský
    Více jízdních pruhů, křížení s tramvajovými kolejemi a chodci. To všechno musí řidiči zdolat při průjezdu náměstím I. P. Pavlova. „Tam dělají mnoha řidičům problém jízdní pruhy. Při odbočování by totiž měli zůstat v tom svém, mnoho jich ale přejíždí. Anebo jsou při průjezdu zatáčkou širší, než by měli být,“ popsal Roman Budský, co řidiči nezvládají při jízdě z Ječené do Legerovy ulice. 

  • 5.

    U Bulhara, Seifertova a Husitská

    Dopravní uzel mezi sjezdy z pražské magistrály a ulicemi U Bulhara, Husitskou a Seifertovou, je jednou z nejsložitějších křižovatek u nás.
    Autor: David Malík, Daniel Černovský
    Dopravní uzel mezi sjezdy z pražské magistrály a ulicemi U Bulhara, Husitskou a Seifertovou, je jednou z nejsložitějších křižovatek u nás. Sjíždí se tu auta, co najíždějí na magistrálu, auta, co z ní sjíždějí, cesta pro řidiče do centra i na Žižkov. A ještě je tu tramvajová trať mezi Hlavním nádražím a Žižkovem. „Stává se, že si řidiči nepohlídají všechny směry a něco přehlédnou nebo podcení,“ uvedl Roman Budský.
Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy