Video, které na svém Facebooku zveřejnil Miroslav Joha, zachycuje stádo muflonů, jak přechází křižovatku v Krči. A vypadali, že s přecházením mají zkušenosti – přes křižovatku se totiž vydali ve chvíli, kdy na semaforu svítila zelená. Bez úhony se tak dostali na druhou stranu a pokračovali dále v cestě.

Čas od času se obyvatelé městské části s muflonem setkají – útočištěm stáda se totiž před několika lety stala krčská Thomayerova nemocnice. Denně tam přicházejí z kunratického i krčského lesa, v nemocnici jim totiž nic nechybí. Lidé je krmí a nikdo je neohrožuje.

„Mezi personálem i pacienty jsou zvířata velmi oblíbená a některá oddělení, jmenovat mohu například dětskou psychiatrii, je využívají i coby terapii pro své pacienty,“ uvedl už dříve pro Blesk.cz tiskový mluvčí Thomayerovy nemocnice Ondřej Macura.

VIDEO: Podívejte se, jak si mufloni vyšlápli na výlet:

Na druhou stranu ale řeší nemocnice i problémy související se zvyšujícím se počtem muflonů. „V říjnu roku 2015 proběhlo na popud nemocnice jednání ohledně výskytu mufloní zvěře v areálu nemocnice, která řeší zejména hygienické problémy, a to znečišťování chodníků výkaly, okusování dřevin, okrasných květin a také střety zvířat s vozidly,“ uvedl už v březnu ředitel Lesů hlavního města Prahy Vladimír Krchov. Na jednání se obě strany dohodly na tom, že je nutné počet zvěře průběžně redukovat, a to humánním způsobem - zvířata jsou uspána a odchycena.